UNICEF cere noului Guvern ales in Romania sa acorde prioritate copiilor deoarece criza a avut impact negativ asupra lor

 

Criza economica a avut un impact important asupra copiilor din Romania, multi dintre ei neavand acces la niciun serviciu social, astfel ca facem apel la noul Guvern sa acorde prioritate copiilor, a declarat vineri, reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet.

Reprezentantul UNICEF in Romania a atras atentia, in cadrul conferintei internationale „Copiii au drepturi. De la Janusz Korczak la Avocatul Copilului”, ca efectele crizei economice asupra copiilor romani sunt importante si a facut apel catre noul Guvern sa trateze cu prioritate acest subiect.

„In Romania s-au facut multe progrese in ultimii 20 de ani. Sigur ca sunt dificultati. (…) Criza a avut un impact negativ important asupra copiilor romani. Traficil de copii este in crestere, abandonul scolar creste si el. Sunt mii de copii care nu au acces la niciun serviciu social, sunt copiii invizibili de azi. Crearea unui mecanism de monitorizare este cruciala azi. UNICEF face apel la noul Guvern sa acorde prioritate copiilor si sa plaseze drepturile copilului ca unul din punctele principale ale programului de guvernare. Este nevoie de o institutie ca Avocatul Copilului, la nivel cel mai inalt nivel, sub supravegherea premierului Romaniei, pentru a se putea folosi date agregate cu privire la copiii vulnerabili. Este o responsabilitate a tuturor: a Guvernului, a societatii civile, mass-mediei si alti parteneri. Parteneriatele pe termen lung sunt esentiale pentru a sustine drepturile copilului”, a spus Blanchet.

Presedintele Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Bogdan Simion, a precizat ca in ultimii patru ani a incercat in diverse moduri sa infiinteze o institutie care sa monitorizeze intr-un mod independent felul in care sunt respectate drepturile fiecarui copil.
„Desi ONU a recomandat Romaniei crearea acestei institutii, inca nu am reusit sa convingem Parlamentul Romaniei de necesitate ai, pentru ca Parlamentul a respins pana acum toate initiativele legislative in acest sens. O astfel de institutie exista in 43 de state. Competentele unei astfel de autoritati publice ar fi dreptul de a controla, de a avea capacitate procesuala si de a interveni sau de a solicita interventia altor institutii ale statului, prin luarea de masuri, sau de a cere acestora unele clarificari, poate, de asemenea, sa reprezinte copiii in fata instantelor judecatoresti si poate initia interventii in cazuri individuale”, a explicat presedintele FONPC.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie