Judecatorul sau mediatorul?

 

In tarile cu o cat de mica experienta in mediere, aceasta intrebare isi cauta raspunsul in mintea fiecarui justitiabil care este parte a unui conflict. Orice conflict ivit intre doua persoane risca sa escaladeze. Astfel, orice persoana care se afla in conflict cu o alta persoana isi da seama ca puterea de a aplana sau de a amplifica conflictul sta in sine si in partea cu care e in disputa.

Pentru a aplana conflictul ivit, este nevoie de dialog intre cele doua parti. Daca partile se reunesc la masa unei discutii, probabilitatea ca acelui conflict sa i se gaseasca o solutionare este foarte mare. Daca partile refuza dialogul (din varii motive), probabilitatea ca efectele conflictului si conflictul insusi sa se amplifice este mare.

Refuzul dialogului destabilizeaza relatiile dintre parti. Acestea incep sa se apere individual cautandu-si astfel dreptatea. In drumul lor, societatea le ofera doua “cladiri” in care functioneaza strategic doua institutii. Institutia Judiciar Civila si Institutia Medierii. Propriu-zis – Sala de Judecata si Biroul de Mediere. Pe acest drum, al gasirii unei solutii si al dreptatii care sa ii satisfaca, fiecare este pus in fata acestei dileme quasi-judiciare: ce sa aleaga? Judecatorul sau Mediatorul? Sala de Judecata sau Biroul de Mediere?

Majoritatea dintre noi am fost prezenti intr-o sala de judecata, fie cu o ruda, fie cu un prieten, fie in calitate de avocati, fie de judecatori, fie pur si simplu public care asculta sedinta de judecata cu problemele fiecaror din cei prezenti. Fiind prezenti in diverse calitati in sala de judecata, este si firesc sa o percepem diferit. Pentru un judecator este “biroul” lui, deoarece acolo isi petrece majoritatea timpului din cadrul serviciului, pentru avocat este sala unde pledeaza cu succes, pentru un justitiabil este sala in care asteapta nedumerit si suspicios, cu dosarul plin de acte “la zi”, o sentinta dreapta, in favoarea lui. In sala de judecata, ca justitiabil, vezi judecatorul, el e primul care iti apare in priviri, apoi avocatul tau, alti avocati, si alte persoane pe care nu le cunosti si nu te cunosc, dar sunt prezente si te asculta cand ti se cere cuvantul. Mai vezi, de asemenea, un agent al Jandarmeriei care asigura paza salii. Solemnitatea sedintei din sala de judecata este data si de “pupitrul” judecatorului, asezat tactic mai sus decat “podeaua” unde sunt bancile pentru reclamanti si parati. Odata ajuns la numarul de ordine al dosarului tau, judecatorul iti vorbeste personal, si in baza unui principiu al dreptului procesual civil si al unei obligatii profesioanale te intreaba daca nu vrei sa “te impaci”cu paratul sau/si daca nu vrei sa apelezi la mediere, ca metoda amiabila de solutionare a conflictului, care ajuns in sala de judecata ia denumirea juridica de litigiu. Iti cere sa iei singur decizia, pana ia el in maini puterea ta de a lua decizia. Decizi ori sa ramai in sala de judecata, cerand dreptatea de la judecator, ori sa apelezi la un mediator si sa incerci medierea, sa incerci sa gasesti impreuna cu partea cu care esti in conflict o solutie care sa fie avantajoasa si de comun acord agreata. Chiar si in sala de judecata ai dreptul de a opta: ramai in sala de judecata sau mergi in biroul de mediere.

Decizi sa mergi la un mediator, macar sa incerci. Presupui ca merita. La biroul mediatorului ajungi la o ora si la o data stabilita de comun acord cu acesta; aici observi ca mediatorul nu are un “pupitru” asezat sus ca judecatorul, in sala nu sunt alte persoane straine, nu mai sunt alti avocati, nu mai este acel agent de paza. Esti tu cu avocatul tau si mediatorul. Bineinteles ca judecatorul nu te-a servit cu o cafea, chiar daca te-ai impotmolit la vreo 5 semafoare pana la Judecatorie. Observi biroul de mediere ca avand o ambianta plina de calm, liniste, si florile din colt parca redau viata chiar si sperantelor tale stinse. Nu tagaduiesc faptul ca aceasta liniste va putea fi uneori scurtcircuitata. Intri efectiv in atmosfera de mediere de la prima convorbire cu mediatorul. Conflictul cere o rezolvare, iar rolul mediatorului este ca impreuna cu tine, si cu partea cu care esti in conflict, sa gasiti impreuna resurse si solutii pentru a pune capat disputei. Resursele si solutiile pot fi de orice natura si de orice fel, atat timp cat sunt in cadrul legal, nu sunt contrare legii, si sunt de comun acord discutate, intelese si agreate de partile in disputa. Mediatorul nu are nici functia, nici atributii de judecator. Este un facilitator al dialogului, un constructor de poduri. Poduri dialogale. Nu va avea niciodata in mana un ciocan de lemn ca cel al judecatorului. In Biroul de Mediere decizia iti apartine. Poti pleca fara sa ajungi la un Acord, nimeni nu te poate forta sa faci ceva. Totul este de bunavoie. Daca vrei urmezi procedura de mediere; daca vrei ajungi la un acord, chiar si partial; daca vrei te ridici si pleci, iar procesul de mediere se inchide. In Biroul de Mediere, Solutia este a ta, si este in mainile tale. O poti discuta, negocia, amana. Procesul este benevol, acordul este benevol, si fiind benevol, si fara presiunea sau imixtiunea unui judecator cu putere de decizie, procesul de mediere se incheie in peste 80% din cazuri cu un Acord de Mediere.

Sala de judecata sau Biroul de Mediator? Dreptatea judecatorului sau echitatea personala? Decizia judecatorului sau decizia personala? Publicitate sau confidentialitate?

Dialogul dintre parti, din cadrul procesului de mediere isi demonstreaza eficacitatea in peste 80% din cazurile care ajung la mediator (conform studiilor in domeniu). Conflictele care pot fi mediate acopera o arie mare de domenii: civil, penal, comercial, familial, dreptul muncii, protectiei consumatorului, protectiei intelectuale etc. Gasirea unor solutii eficiente si durabile in astfel de conflicte poate fi un proces usor de parcurs in biroul mediatorului, atat timp cat partile implicate arata deschidere spre mediere, spre dialog, spre comunicare.

Alegerea este intotdeauna a partilor, a persoanelor implicate in conflict. Ele decid metoda de gasire a solutiei. Ele aleg – Sala de Judecata sau Biroul de Mediator.

Dorin Ilie, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie