AGIP preluat de Gazprom

 

NIS, compania petroliera sarba controlata de gigantul rus Gazprom pregateste o tranzactie de anvergura pe piata româneasca. NIS ar putea prelua tot lantul de benzinarii Agip din România, detinut de Eni România, subsidiara locala a firmei italiene Eni.

Potrivit unor surse din piata petroliera, NIS ar negocia achizitia lantului de benzinarii Agip chiar în aceste zile.

Contactati de ECONOMICA.NET în legatura cu negocierile pentru vânzarea celor 37 de statii Agip catre NIS, oficialii Eni România au preferat sa nu comenteze. La rândul lor, nici cei de la NIS Petrol România nu au negat, dar nu au facut prea multe comentarii. Totusi compania petroliera a dat de înteles ca se pregateste o miscare pe piata româneasca.

„Noi pregatim o comunicare oficiala pentru perioada imediat urmatoare, in cadrul unui eveniment pe care il vom anunta in timp util” a fost raspunsul ofitetului de presa al NIS, la solicitarea ECONOMICA.NET în legatura cu un comentariu referitor la discutiile cu Eni România.

De mai multa vreme, compania petroliera NIS, detinuta de Gazprom Neft tatoneaza piata româneasca în privinta unei achizitii. Fara a face oferte clare, cei de la NIS s-ar fi interesat în trecut de unele statii ale lanturilor petroliere, Mol fiind un nume vehiculat. Potrivit oamenilor din piata, NIS ar fi dorit sa cumpere planurile pentru 20 de noi statii ale companiei ungare, cu terenuri cu tot. Compania ungara a negat vehement informatia si a reafirmat intentiile de dezvoltare pe piasa locala.

La rândul lor, cei de la OMV Petrom, ultimii care au fost pomeniti, au negat informatia referitoare la vânzarea a 60 de statii din România catre NIS, catalogând informatia drept zvon. OMV a vândut recent reteaua din Bosnia catre NIS, dar cei de la OMV Pertrom au spus ca, pentru moment, nu se vinde nimic altceva.

Alaturi de MOL, cei de la Eni sunt singuri care fac doar vânzare de carburanti pe piata locala. Toti ceilalti mari jucatori din retail, Petrom, Rompetrol si Lukoil opereaza câte o rafinarie în România.

economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta


 

Distribuie