Sondaj TVH 2.0: Casatoriile între persoane de etnii sau religii diferite: pro sau contra?

 

26% dintre participanţi la un sondaj TVH 2.0 sunt împotriva căsătoriilor între persoane de etnii diferite, iar 23% cred acelaşi lucru despre căsătoriile interconfesionale.

Din totalul participanţilor la sondaj, 72% au declarat că sunt de acord cu căsătoriile între persoane de etnii diferite, 26% s-au declarat împotrivă, iar 2% au evitat să răspundă la întrebare, bifând în dreptul rubricii nu ştiu/ nu răspund. Abordat din perspectiva naţionalităţii repondenţilor, răspunsurile arată că 72% dintre românii care au răspuns la chestionar, 81% dintre maghiarii participanţi la sondaj şi 73% dintre cei de altă naţionalitate au afirmat că sunt de acord cu căsătoriile interetnice.

Cei care nu sunt de acord cu astfel de mariaje reprezintă 26% dintre repondenţii români, 19% dintre cei maghiari şi 25% dintre participanţii la sondaj aparţinând altor naţionalităţi. Nu au răspuns la această întrebare 2% dintre cei intervievaţi având origine etnică română şi 2% având origine etnică alta decât maghiară sau română.

În ceea ce priveşte întrebarea privitoare la căsătoriile interconfesionale, trei sferturi dintre participanţii la sondaj, adică 75%, s-au declarat de acord cu aceste mariaje. 23% au afirmat că sunt împotriva căsătoriei între persoane aparţinând unor religii diferite, iar 2% au declinat răspunsul. Analizând datele din punctul de vedere al palierului de studii al celor intervievaţi, răspunsul evidenţiază faptul că cei care sunt de acord cu căsătoriile interconfesionale reprezintă 67% dintre posesorii de studii subliceale, 82% dintre absolvenţii de bacalaureat şi 85% dintre posesorii unei diplome de învăţământ superior. Repondenţii intransigenţi, care se opun căsătoriilor între persoane de religii diferite, numără 30% dintre cei cu studii subliceale, 16% dintre absolvenţii de liceu şi 14% dintre cei cu studii superioare. Nu au vrut sau nu au ştiut să răspundă la această întrebare 3% dintre absolvenţii învăţământului mediu subliceal, 2% dintre bacalaureaţi şi 1% dintre absolvenţii învăţământului superior.

Sondajul, ale cărui rezultate vor fi discutate în direct la TVH 2.0 de la ora 19.00, la emisiunea Sondajul Zilei, de invitaţii Mihaela Ilie, coordonator IRSS şi Ioan N. Roşca, profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Spiru Haret, a fost realizat telefonic în perioada 26 – 29 Noiembrie, pe un eşantion de 913 de persoane peste 18 ani, cu o marjă de eroare de ±3,2%.

Specialişti ai IRSS abordează zilnic eşantioane din publicul ţintă, pe teme care nu ne lasă indiferenţi. Rezultatele, comentate de sociologi de prestigiu, contribuie la edificarea noastră despre ce şi cum ni se întâmplă, de ce şi, mai ales, cui foloseşte.
Televiziunea TVH 2.0 face parte din proiectul „Romania 2.0”, un proiect pe termen lung care are la baza ideea de upgradare a României. TVH 2.0 se recepţionează în reţeaua UPC Digital şi pe platforma DTH Digi (RCS & RDS).

amosnews.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie