Scrisoare de nemultumire trimisa de comisarul european pe energie ministrului Economiei, in legatura cu numirea reprezentantilor ANRE

 

Comisarul european pe energie, Günther H. Oettinger, a transmis ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, o scrisoare in care isi exprima nemultumirea fata de modalitatea in care au fost numiti reprezentantii Comitetului de reglementare al ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei), pe care o apreciaza „netransparenta si neconcurentiala”.

„Mi s-a adus la cunostinta ca procesul de numire a membrilor Comitetului de reglementare al ANRE se pare ca a fost indeplinit intr-o maniera netransparenta si neconcurentiala. (…) Va rog sa-mi permiteti sa-mi exprim adanca preocupare fata de maniera in care se pare ca a fost selectat Comitetul de reglementare al ANRE. Dupa informatiile pe care le detin, anunturile pentru posturile vacante nu au fost puternic mediatizate intr-o maniera corespunzatoare pentru aceste functii, criteriile de selectare nu au fost publicate, iar procesul nu a fost transparent”, arata comisarul in scrisoare.

Documentul, datat 5 noiembrie, a fost inaintat Senatului in 26 noiembrie, data la care ministrul i-a raspuns si comisarului pe energie.

Comisarul european precizeaza ca serviciile de la nivelul structurii pe care o conduce au atras de mai multe ori atentia autoritatilor romane cu privire la importanta unei „proceduri adecvate de selectare” si a pus la dispozitie inclusiv expertiza tehnica in acest sens.
„Permiteti-mi sa va incurajez, domnule ministru, sa acordati de urgenta atentie acestei situatii pentru a va asigura ca numirea Comitetului de reglementare al ANRE se va face intr-o maniera care salvgardeaza competenta si independenta necesare membrilor sai si indeplineste intrutotul prevederile celui de-al Treilea Pachet legislativ in energie al Comitetului de Reglementare al UE si protejeaza competentele si independenta viitoarelor reglementari ale ANRE”, precizeaza comisarul european.

Chitoiu precizeaza in raspunsul adresat comisarului ca este de acord cu faptul ca „pentru asigurarea functionarii adecvate a pietei energiei un rol major ii apartine Autoritatii de reglementare in energie ale carei responsabilitati trebuie indeplinite de un personal calificat, independent de alte interese”.

In plus, Chitoiu precizeaza ca ANRE a intrat sub control parlamentar anul acesta „pentru ca independenta acesteia sa fie consolidata”, dar numirea membrilor in Consiliul de reglementare se bazeaza pe propunerea comuna a Comisiei de industrie si servicii din Camera Deputatilor si a Comisiei economice, industrie si servicii a Senatului. Ministrul Economiei mai sustine ca numirile la ANRE s-au realizat exclusiv de catre Parlament.

In acest sens, Chitoiu i-a transmis comisarului european ca a adus la cunostinta presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului scrisoarea sa, sugerandu-le sa-l informeze asupra punctului de vedere privind aspectele care preocupa Comisia Europeana pe aceasta tema.

La finalul sedintei Biroului Permanent al Senatului de marti, secretarul Gheorghe David a anuntat ca scrisoarea comisarului Günther H. Oettinger a intrat in analiza acestui for.

Noii membri ai Comitetului de reglementare al ANRE au fost numiti in octombrie. Structura este condusa de seful ANRE, Nicolae Havrilet, secondat de doi vicepresedinti – Emil Calota si Claudiu-Sorin Dumbraveanu. Comitetul are si patru membri, Teodor Bobis, Gheorghe Barbu, Carmen Filipescu si Nagy-Bege Zoltan.

Statutul ANRE a facut in ultimii ani obiectul mai multor discutii intre autoritatile romane si oficialii europeni, inclusiv cu posibilitatea declansarii procedurii de infringement, privind in special finantarea si asigurarea independentei autoritatii.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie