Mircea Diaconu a demisionat din Senat

 

Mircea Diaconu si-a inaintat, marti, demisia din Senat, informeaza Directia de presa a Senatului. „Va informam ca in cursul zilei de 4 decembrie 2012 domnul Mircea Diaconu, senator in circumscriptia electorala numarul 3 din judetul Arges, colegiul uninominal numarul 1, si-a inaintat demisia la cabinetul Presedintelui Senatului Romaniei”, se arata intr-un comunicat al Directiei de presa a Senatului remis, miercuri, agentiei Mediafax.

In comunicat se mai mentioneaza ca, marti, Biroul Permanent al Senatului a hotarat convocarea unei sedinte de plen pentru a se lua act de decizia Curtii Constitutionale cu privire la incetarea calitatii de senator a lui Mircea Diaconu si pentru a se declara vacant postul de senator.

Senatul a luat act, marti, de incetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, in lipsa cvorumului de lucru, la sedinta participand aproximativ douazeci de parlamentari.

La inceputul sedintei, presedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curtii Constitutionale, referitoare la sesizarea formulata de presedintele CSM privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senat, pe de alta parte.
„Suntem astazi in fata formalitatii de a inchide acest conflict printr-o hotarare a Senatului”, a precizat Antonescu.

Hotararea Senatului, prezentata plenului de catre presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, precizeaza ca – avand in vederea deciziei 3104 a ICCJ din 12 iunie 2012, dar si decizia CCR 972/2012, referitoare la sesizarea presedintelui CSM, privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala – Senatul ia act de incetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu incepand cu data de 19 iunie si declara vacant locul de senator in Circumscriptia electorala 3 Arges, colegiul uninominal 1.

Dupa dezbateri, presedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a mai supus la vot proiectul de Hotarare a acestei Camere.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat, marti, ca, in lipsa cvorumului la sedinta de plen a Senatului, nu s-a putut declara vacant mandatul senatorului Mircea Diaconu, fapt pentru care acest lucru nu poate fi publicat in Monitorul Oficial si, in consecinta, „nu exista”.

„Noi trebuia pur formal sa ne intalnim si sa declaram postul vacant, ceea ce nu s-a facut, fiindca nu era cvorum si cei prezenti au luat act de faptul ca a incetat acest mandat, deci procedura nefiind completa… (…) Nu s-a dat nicio hotarare, doar s-a luat act, deci nu s-a tinut sedinta practic”, a sustinut Radulescu.

El a sustinut ca, potrivit hotararii ICCJ din data de 19 iunie, mandatul de senator al lui Mircea Diaconu a incetat, dar plenul Senatului nu a reusit sa declare mandatul vacant, conform Regulamentului Senatului.

„S-a facut ceea ce se putea face, s-a spus celor de fata, in lipsa de cvorum, ca mandatul domnului Diaconu a incetat si noi am luat act de asta. Ce puteam face? (…) Daca nu e in Monitorul Oficial, nu exista”, a explicat Radulescu.

La randul sau, presedintele Agentiei Nationale de Intergritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, pentru Mediafax, ca nu se poate vorbi de revocarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu pana nu se publica in Monitorul Oficial (MO) o hotarare a Senatului in acest sens.

In schimb, presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a declarat, marti, pentru Mediafax ca decizia privind incetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu ar urma sa fie publicata in Monitorul Oficial, iar plenul Senatului nu ar fi avut nevoie de cvorum pentru a lua act de acest lucru.

Mircea Diaconu isi pierde mandatul de senator, dupa ce Curtea Constitutionala a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea in executare de catre Senat a hotatarii judecatoresti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

In 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea inaltei Curti de Casatie si Justitie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

CSM arata in sesizare ca Senatul a refuzat sa puna in executare hotararea instantei prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in cazul lui Diaconu la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate.

ANI arata ca a solicitat in mod repetat Parlamentului sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive si irevocabile din 21 iunie a inaltei Curti de Casatie si Justitie, legata de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.

In 27 ianuarie 2011, ANI a informat ca senatorul liberal Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale. Ulterior, Diaconu si-a dat demisia din functia de director de teatru, iar parchetul a declansat o ancheta privind conflictul de interese in care s-a aflat parlamentarul.

In 21 iunie 2012, inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca senatorul Diaconu s-a aflat in incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului sa puna in aplicare sentinta judecatoreasca.

Parlamentul a dat vot negativ, astfel ca forul magistratilor, Consiliul Superior al Magistratilor s-a adresat Curtii Constitutionale.

Curtea a admis ca este un conflict juridic de natura constitutionala, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicarii in Monitorul Oficial.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie