Diplomele obtinute de medici in Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA sunt recunoscute de Romania

 

Medicii care au titluri oficiale de calificare eliberate in Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA vor putea profesa in Romania, Guvernul aproband marti o ordonanta de urgenta privind echivalarea acestora, a anuntat ministrul Sanatatii Raed Arafat.

„Pana acum medicii trebuiau sa dea concurs la rezidentiat impreuna cu studentii, dupa ce lucrau zece-douazeci de ani in tarile respective. Cand veneau inapoi trebuia sa dea admitere la rezidentiat si dupa ce obtineau postul de rezidentiat trebuiau sa-si echivaleze stagiile apoi sa dea examen, iar acum va fi mai simplu pentru absolventii in aceste cinci tari”, a explicat Arafat.

Astfel, calificarile obtinute de catre medici in cele cinci tari se vor echivala cu certificatul de medic specialist eliberat de Ministerul Sanatatii, cu conditia ca formarea de medic specialist pentru care se solicita echivalarea sa se fi efectuat in conditii de studiu si practica medicala care asigura competenta profesionala a acestuia, similara cu cea pe plan national. De asemenea, o alta conditie vizeaza ca titlurile oficiale de calificare ca medic specialist sa fie eliberate de autoritatea desemnata in statul pe teritoriul caruia a avut loc formarea.

„Castigul pentru noi este dublu: unu – pentru medicii romani care stau in aceste tari – sa facilitam revenirea lor in Romania si sa intre direct in practica medicala in specialitatile pe care le-au dobandit, avand si experienta mare in domeniile lor. Al doilea aspect – cand avem programe de colaborare cu colegi din tarile respective, efectuarea acestor colaborari sa fie mult mai usoara in Romania”, a spus Arafat.

El a precizat ca in fiecare an sunt cateva zeci de medici romani cu specializari in state membre UE sau din afara Uniunii care solicita sa fie acceptati sa practice meseria in Romania.

„Parerea mea este ca daca unul se intoarce dupa ce s-a simplificat procedura este foarte bine. Pot sa va spun de un medic cu trei specializari in SUA in domeniul oncologic care a sunat si s-a interesat. Stiu ca vrea sa se intoarca. Pe termen mediu si lung, castigul nostru va fi semnificativ”, a adaugat Arafat.

Potrivit ministrului Sanatatii, in ultimii trei ani aproximativ 15 medici specialisti care au facut pregatirea de specialitate in SUA, Israel, Canada, Australia si Noua Zeelanda s-au adresat Ministerului Sanatatii in vederea recunoasterii specialitatii pentru a reveni sa practice in Romania.

Specialitatile in care sunt confirmati acesti medici sunt si cele deficitare in sistemul sanitar romanesc, respectiv Anestezie Terapie Intensiva, Cardiologie, Endocrinologie, Medicina Interna, Anatomie Patologica, Oncologie Medicala, Psihiatrie, Pediatrie, Oftalmologie si Chirugie Cardiovasculara.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie