Comisia Europeana sesizata in legatura cu OUG de modificare a Legii audiovizualului de catre ACC

 

Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), a declarat, marti, ca operatorii de cablu au inceput sa trimita „misive” la Comisia Europeana, cu privire la abaterile „foarte grave” de la legislatie ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului de modificare a Legii audiovizualului.

El a participat, marti, la International Digital Forum 2012, care s-a desfasurat la Bucuresti, unde a vorbit despre proiectul de Ordonanta de Urgenta care ar fi fost aprobat deja in Guvern, dupa cum a sugerat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, pe 27 noiembrie.

Radu Petric a spus ca, pana in prezent, cablistii au folosit „in extenso” sistemul judiciar romanesc, atunci cand business-ul le-a fost afectat de decizii luate de institutii publice.

„Cred ca suntem campionul datului in judecata a Guvernului Romaniei si a Primariei Capitalei”, a spus Radu Petric. „Am ajuns,insa,in situatia in care singura alternativa la un OUG este Comisia Europeana, pentru ca aceasta OUG nu poate fi atacata. Poti sa incerci sa-l ataci in contencions, dar nu prea ai ce-i face. Unica optiune pe care o avem este Comisia Europeana si am inceput deja sa trimitem misive catre Comisia Europeana”, a spus Radu Petric.
El a precizat ca aceasta Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii audiovizualului a fost adoptata de Guvern prin „abateri foarte clare” de la legislatia transparentei.

Totodata, Radu Petric a spus ca prin aceasta OUG sunt afectate si „investitii externe” si „interese comerciale clare ale unor tari membre ale Uniunii Europene”, care au investitii in companii de telecomunicatii din Romania. Petric a dat ca exemple Romtelecom, o companie care este controlata de grupul elen OTE, dar si UPC Romania, controlata de grupul american Liberty Global.

Radu Petric s-a referit si la faptul ca,intrebat saptamana trecuta de ce nu s-a publicat pe site-ul Ministerului Comunicatiilor proiectul de OUG de modificare a Legii audiovizualului pentru dezbatere publica, premierul Victor Ponta a raspuns: „Pentru ca a fost prezentat in sedinta de Guvern, s-au facut observatii si oricum e bun, nu va faceti griji!”.

Atunci, Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, a declarat pentru Mediafax ca adoptarea de catre Guvern a acestei Ordonante de Urgenta ridica „o multime de probleme”. „În primul rand, nu s-a facut o consultare publica, asta dincolo de modul absolut neprofesionist al Guvernului de a nu implica niciun specialistin realizarea Ordonantei”, a spus Radu Petric.

El a precizat ca OUG demonstreaza faptul ca operatorii de cablu au devenit „dusmanul public numarul 1 al audiovizualului”.

Ordonanta de modificare a Legii audiovizualului mai prevede ca,incepand cu anul 2014, televiziunile retransmise vor fi ordonate anual,in primele 30 de zile de la inceperea anului calendaristic, pe baza mediei cotei de audienta realizata de fiecare post TV in anul precedent.

Totusi, nu este foarte clar pana in prezent daca acest proiect de OUG a fost adoptat sau nu de catre Guvern. Motivul este acela ca Ministerul Comunicatiilor a trimis la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), spre analizare si punct de vedere, proiectul de Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii audiovizualului, dupa cum a declarat, vineri, pentru Mediafax, Rasvan Popescu, presedintele CNA.

De altfel, proiectul de OUG va fi analizat cel mai probabi lin sedinta de miercuri a CNA.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie