RWE Germania paraseste consortiul Nabucco? Cine le preia partea

 

Grupul german RWE este pe punctul de a parasi consortiul Nabucco si intentioneaza sa-si vânda participatia de 16,1% din compania de proiect catre OMV, sustine publicatia Focus, citând surse din industria de profil. Tranzactia va avea loc pâna la finele anului, mai estimeaza sursele citate.

Christian Dolezal, director de comunicare al Nabucco, ne-a declarat: „Nu putem comenta asupra structurii actionariatului atât timp cât Comitetul Director al Nabucco nu a adoptat vreo decizie si va multumim pentru întelegere în aceasta privinta. Consortiul Nabucco face progrese importante în negocierile cu consortiul Shah Deniz II referitoare la Acordul de Cooperare. Acesta va contribui la continuarea consolidarii proiectului Nabucco”.

RWE, al doilea mare grup de utilitati din Germania, a anuntat, în mai, ca-si analizeaza strategia pentru gazoductul Nabucco, care este proiectat sa aduca gaz din zona Marii Caspice în Europa, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria si Austria.

Tot în primavara, compania ungara MOL a anuntat ca nu dispune de fondurile necesare pentru a participa la majorarea de capital a companiei de proiect pentru Nabucco. Atunci s-a vehiculat ca MOL va iesi din proiect, Ungaria sustinând puternic proiectul concurent al Rusiei – South Stream. MOL este si în prezent actionar al Nabucco, restul actionarilor (Turcia, România, Bulgaria, Austria si Germania) urmând sa-i acopere, în cote egale, suma aferenta majorarii de capital.

Surse din piata de energie afirma ca Germania si Ungaria beneficiaza din plin de gaz rusesc la pret convenabil adus de Gazprom prin Nord Stream. Astfel, cele doua tari nu mai sunt interesate de Nabucco, desi nu si-au retras sprijinul politic (tarile de tranzit au semnat un acord interguvernamental).

Nabucco este o conducta costisitoare (circa 8 miliarde de euro pentru o capacitate anuala de transport de 31 miliarde mc), iar actionarii trebuie sa aiba un aport propriu de capital echivalent cu 30% din totalul investitiei.

Ieri, Reuters a scris însa, ca, daca va parasi proiectul Nabucco, RWE nu-si va putea pune în aplicare planurile sale de vânzare a Net4Gas Cehia (valoarea companiei se va diminua). „Este o stire proasta pentru investitorii din Estul Europei daca RWE se retrage din Nabucco. Fara Nabucco, Net4Gas nu mai este atât de valoroasa”, sustine Heino Hammann, analist la NordLB.

RWE si-a planificat sa vânda active de circa 7 miliarde de euro pâna la finele anului viitor pentru a-si micsora gradul de îndatorare si pentru a investi mai mult în Germania, care a decis sa renunte la productia de energie nucleara. Net4Gas a avut un aport, în 2011, de 11% din profitul net al RWE si este o retea de transport de 3.600 km, care aduce gazul rusesc din Slovacia în Germania, alimentând totodata si Cehia.

Germania are o relatie excelenta cu Rusia, aplicata în realizarea Nord Stream, conducta care-si va dubla capacitatea si ocoleste zbuciumata Ucraina, iar Ungaria, Bulgaria si Serbia sunt parteneri ai Gazprom pentru realizarea South Stream. Desi sustin puternic conducta ruseasca, tarile vecine României nu si-au retras sprijinul politic pentru Nabucco, însa nu se grabesc, prin companiile pe care le detin, sa asigure finantarea gazoductului european.

Expertii din piata de energie sustin ca strategiile politice din jurul gazoductelor sunt încâlcite si ca nu este deloc întâmplatoare aparitia zvonului privind iesirea RWE din proiectul Nabucco, Gazprom având un lobby puternic în ultimul an privind promovarea proiectelor sale (Nord Stream si South Stream) si denigrarea proiectelor europene de diversificare a surselor de aprovizionare (inclusiv gazele de sist). Ieri, Gazprom a semnat parteneriate pe 30 de ani pentru livrarea gazelor catre companii mari din Turcia, care vor primi si un discount important de 40% dupa cum scrie presa din regiune.

„Clubul” tarilor care joaca la doua capete s-a îmbogatit recent cu Turcia. În ultimul an, Turcia a dat o lovitura puternica proiectului Nabucco, aliindu-se cu Azerbaidjanul pentru a-si construi o conducta proprie si concurând conducta europeana la obtinerea gazului din zacamântul Shah Deniz II. Astfel, Nabucco s-a înjumatatit, în asteptarea raspunsului final de la azeri.

BP PLC si partenerii sai din consortiul care va exploata zacamântul Shah Deniz II au anuntat recent ca sunt interesati sa preia 50% din Nabucco. Al Cook, vicepresedintele BP, a declarat ca cele doua parti au avut discutii în acest sens.

Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie