Preturile productiei industriale au crescut cu 0,6%, in octombrie

 

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere cu 0,6%, in octombrie, comparativ cu luna precedenta, si un avans de 6,8% fata de luna corespunzatoare din anul 2011, a anuntat, marti, Institutul National de Statistica.

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna cat si preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 0,6% si respectiv cu 0,4%.

Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au inregistrat cresteri de pret la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,7%) si in industria prelucratoare (+0,6%).

In industria extractiva preturile au scazut cu 0,5%.

La distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, preturile s-au situat la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de pret in industria bunurilor de capital (+1,0%), industria energetica (+0,8%), industria bunurilor de uz curent (+0,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%). in industria bunurilor intermediare s-au inregistrat scaderi de pret (-0,1%).

Comparativ cu octombrie 2011, preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere cu 6,8%, fata de luna corespunzatoare din anul 2011.

Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+21,7%), in industria prelucratoare (+7,2%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,6%) si in industria extractiva (+2,5%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+10,7%) si industria bunurilor de uz curent (+7,7%).

Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat preturile produselor din industria bunurilor de capital (+4,7%), industria bunurilor intermediare (+3,4%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,1%).

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie