Leul ramane in continuare CEA MAI SLABA moneda din Europa de Est

 

Cu toata lichiditatea controlata si eforturile BNR de a inversa trendul de depreciere al leului, moneda nationala ramane in continuare cea mai depreciata valuta din regiune comparativ cu euro. In ciuda aprecierii de 0,6% din luna noiembrie, leul pastreaza un nivel de 4,66% de depreciere, iar volatilitatea cursului are sanse sa se accentueze pe final de an.

„In luna noiembrie, leul a inregistrat o usoara apreciere pe pietele financiare, de aproape 0,6% fata de moneda unica europeana, dar a ramas, de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii trecute, cu o depreciere de 4,66% comparativ cu Euro, a treia din Europa ca marime, dupa Dinarul sarbesc si, respectiv, Leul moldovenesc, la fel ca la finele lui octombrie; totodata, leul este in continuare singura moneda din UE care a scazut fata de euro de la inceputul anului si pana in prezent. Cel mai probabil, leul va incheia anul curent marcand  deprecierea, iar orizontul anului 2013 nu aduce, cel putin deocamdata, nici un motiv care ar putea sustine o apreciere consistenta si  a monedei nationale”, a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities.

Dupa 11 luni, forintul si zlotul si-au consolidat cresterile fata de euro, la 10% si, respectiv, la 8,15% de la inceputul anului si pana la finele lunii trecute. “Europa se lupta sa faca fata recesiunii, iar unele strategii si actiuni castiga aprecierea investitorilor”, a precizat Victor Safta. Ungaria a incheiat (inca) un parteneriat strategic, de aceasta data cu producatorul japonez Suzuki, ce vizeaza in special dezvoltarea  infrastructurii rutiere, iar Polonia a anuntat investitii strategice in energie, de zeci de miliarde de euro pana in 2020.

„Romania a avut unele rezultate economice pozitive in 2012, comparativ cu o serie de state europene. Scaderea consistenta a leului  in acest an- cauzata in principal de turbulentele politice si efectele lor asupra investitorilor- ar putea fi recuperata in viitor, dar vor fi necesare realizari si actiuni politico-economice de valoare, care sa atraga si sa consolideze in timp increderea pietelor financiare si a investitorilor de toate categoriile, inclusiv prin cresterea investitiilor directe”, a precizat Victor Safta.

In noiembrie, o serie de monede din Europa s-au apreciat fata de euro, dar in general cu procente de sub 1%. “In acest final de an sunt premise importante pentru o volatilitate crescuta pe pietele financiare, inclusiv in ceea ce priveste leul, agenda lunii decembrie fiind  foarte bogata- de la rezolvarea problemei din SUA, la alegerile parlamentare din Romania”, a aratat Victor Safta.

capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie