Sa ai sau nu masina personala in 2013? Patru motive pentru NU

 

Devine tot mai scump sa conduci propria masina in Romania, iar schimbarile care se prefigureaza pentru anul 2013 nu sunt foarte imbucuratoare pentru cei care detin un autoturism sau care doresc sa-si cumpere unul. Astfel, din 2013 vor trebui sa scoata tot mai multi bani din buzunar daca vor sa se bucure de confortul masinii personale.

Trecem in revista 4 schimbari pentru care anul 2013 va fi unul care-i va pune la grea incercare pe posesorii de autoturisme. Unele dintre ele nu au devenit inca realitatate, dar au toate sansele. Pentru altele insa, e doar o chestiune de timp pana vor intra in vigoare.

1. Apare din nou taxa auto
Raspunzand unei intrebari privind momentul cand va intra in vigoare taxa auto, premierul Victor Ponta a afirmat ca „taxa noua va intra in vigoare cand va fi gata”, explicand ca deocamdata un grup de lucru format din producatori si importatori din industria auto lucreaza in vederea gasirii unei noi formule de taxe, o taxa de protectie a mediului.

2. Asigurarile se vor scumpi
Cei mai importanti asiguratori auto au majorat preturile RCA cu pana la 28% in ultimele sase luni. Schimbarile de legislatie anuntate pentru 2013 vor aduce insa scumpiri cu mult mai mari.

Prima anuala pentru politele RCA a crescut de la inceputul acestui an la toate societatile de asigurare din topul vanzatorilor de asigurari auto. Exceptie face o singura companie, care avea insa preturi cu mult peste media pietei. Potrivit unui calcul Capital, fata de martie anul acesta, cresterile de preturi se situeaza intre 8% si 28% iar cea mai ieftina polita, este, in acest moment, cu peste 110 lei mai scumpa decat era in martie 2012.

Prima explicatie pentru viitoarele scumpiri tine de „personalizarea“ RCA. in prezent, calitatea serviciilor este prea putin importanta din moment ce nu cel care incheie asigurarea, ci eventualul pagubit, va beneficia de ele. Dupa ce va fi implementat sistemul de decontare directa  pentru RCA., cel mai probabil de la anul, cumparatorul politei va fi si beneficiar, asa ca se va gandi de doua ori inainte sa cumpere o asigurare care costa la jumatate fata de media pietei, dar care nu aduce certitudinea repararii rapide a daunelor. De altfel, reprezentantii asiguratorilor spun ca o scumpire cu pana la 50%, la anumite companii, este inevitabila.

3. Se vor majora impozitele pe masini
La inceputul lunii octombrie, Ministerul de Finante publicase pe site-ul sau un proiect de modificare a impozitelor pentru cladiri si masini, care prevedea majorari pentru impozitele cerute posesorilor de autoturisme. in scurt, timp, MFP a scos proiectul de pe site, insa acest lucru nu inseamna ca nu se vor mai majora impozitele. Premierul a explicat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010-2012.

Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost aplicata incepand cu anul 2010.

4. Se scumpeste benzina
Cel mai sigur lucru pentru soferi, dar si cel mai usturator, este ca de la 1 ianuarie va creste masiv pretul carburantilor din cel putin un motiv: accizele.

Accizele pentru tigari, combustibili, alcool si altele se vor plati anul viitor la un curs euro de 4,5223 lei, cu 5,2% (22,22 bani) mai mare decat in anul precedent.  In 2012, accizele percepute de stat pentru produsele petroliere au fost calculate la un curs de 4,3001 lei/euro.

capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie