Angajati neasigurati cu toate ca li s-a retinut CAS-ul
Nu sunt putine cazurile în care pacientii merg la medicul de familie pentru a-si trata o boala si pleaca de la cabinet cu o durere de cap, dupa ce afla ca nu mai sunt asigurati, desi angajatorul le-a oprit banii din salariu.
Ce este de facut? O vizita la Casa Judeteana de Asigurari ar putea rezolva problema, daca respectiva situatie ar fi cauzata de numeroasele erori din SIUI, programul national utilizat de toti medicii de familie.
Însa daca problema vine de la angajator, atunci situatia se complica. Potrivit presedintei SNMF, citat de Capital, pacientii aflati într-o astfel de situatie trebuie sa mearga întâi la angajator, pentru o adeverinta de salariat si o dovada de retinere a sumelor respective din salariul brut.
Cu aceste acte, angajatul merge la ANAF si face o sesizare pentru recuperarea sumelor si virarea lor în contul Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), în cazul în care nu se întelege mai întâi cu angajatorul pentru plata sumelor restante. De aici urmeaza o perioada nedefinita de asteptare, în care daca angajatul are nevoie alte servicii medicale din pachetul de baza, în afara de cele minimale, trebuie sa le plateasca integral.
„Nu se poate estima o perioada exacta în care aceste sume sunt recuperate, dar angajatul nu este raspunzator pentru plata sau neplata CASS “, spune George Moraru, consultant fiscal. Desi nevinovat, în momentul în care se prezinta la medic, angajatul figureaza ca neasigurat în SIUI, din cauza neplatii contributiei de catre angajator, scrie Capital.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!