Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1714/2012 pentru aprobarea procedurii de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 798 din data de 28 noiembrie 2012 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1714/2012 pentru aprobarea procedurii de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale, precum si a unor formulare.

Ordinul ANAF aproba:
– procedura de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale;
– modelul si continutul formularelor: 601 “Cerere de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale”; Notificare.

In conformitate cu prevederile art. 29621 alin. (1)  din Codul fiscal, urmatoarele persoane au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii: intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale; membrii intreprinderii familiale; persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice; persoanele care realizeaza venituri din profesii libere; persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.

Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii (salariati si alte categorii prevazute de Legea  nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice), persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, precum si cele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute mai sus.

Ca urmare, in cazul in care care contribuabili nu se mai incadreaza in niciuna dintre situatiile prevazute la art. 29621 alin. (1)  din Codul fiscal, vor depune la organul fiscal competent o cerere de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale, in vederea scoaterii din evidenta fiscala.

Actul normativ cuprinde precizari detaliate cu privire la: modul de completare al formularului 601 “Cerere de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale”, documentele justificative care stau la baza aceasteia, depunerea cererii, analizarea acesteia de organul fiscal competent, admiterea sau respingerea cererii, emiterea deciziei de impunere in care se stabileste contributia la nivel “0? pentru lunile urmatoare din anul fiscal in curs etc.

Actul normativ mai precizeaza ca pentru modificarea venitului asigurat in anul 2012, contribuabilii preluati de catre ANAF de la Casa Nationala de Pensii Publice depun formularul 600 “Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”.

In acest caz, organul fiscal emite o noua decizie de impunere (formular 610), avand completata coloana referitoare la decizia curenta cu venitul baza de calcul, respectiv contributia de asigurari sociale aferenta, precum si coloana referitoare la decizia anterioara cu informatiile existente in evidenta fiscala, astfel cum au fost preluate de la Casa Nationala de Pensii Publice.

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie