BERD a vandut un pachet de 0,4% din Petrom

 

BERD a vândut, ieri, un pachet de 0,4% din Petrom (230 de milioane de acţiuni), pentru aproximativ 19 milioane de euro, în mai multe trenzacţii intermediate de Raiffeisen Capital & Investment şi Wood & Co.


Pachetul reprezintă 20% din întrea-ga deţinere a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare la Petrom, care era anterior de 2,03%.
Tranzacţiile s-au realizat la preţul de 0,37 lei/acţiune, cu 6,32% sub închiderea de marţi.
BERD a devenit acţionar la Petrom în 2004, pentru a sus-ţine privatizarea companiei de stat.
Kevin Bortz, Director Resurse Naturale la BERD, a declarat: „Exitul parţial din Petrom are loc întrucât atractivitatea României pentru investitorii instituţionali a crescut„.
Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, consideră că tranzacţia BERD va contribui şi la dezvoltarea pieţei de capital româneşti, prin creşterea lichidităţii la Bursa de Valori Bucureşti”.
O parte din acţiunile OMV Petrom vândute ieri au fost cumpărate de unele fonduri administrate de Franklin Templeton, potrivit unor surse din piaţa de capital.
Franklin Templeton a acumulat, anul acesta, pachete semnificative la Petrom.
Unele surse din piaţa de capital, citate de Mediafax, susţin că prin achiziţiile de miercuri, Franklin Templeton a vizat şi diminuarea presiunii la vânzarea acţiunilor OMV Petrom, astfel încât preţul pe bursă să poată urca şi să ducă la creşterea activului net al Fondului Proprietatea la peste 1 leu/acţiune şi, astfel, FP să poată dis-tribui dividende anul viitor.
Legislaţia nu permite acordarea de dividende în cazul în care valoarea activului net pe acţiune este sub valoarea nominală, de 1 leu, cum este în prezent la Fondul Proprietatea, după ce activul net a scăzut în luna iunie sub valoarea nominală, ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvenţă. La finalul lunii octombrie activul net al Fondului Proprietatea era de 0,96 lei/acţiune.
Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea (20,11%) şi SIF Oltenia (1,09%).
Anul trecut, profitul net al grupului a fost de 3,76 miliarde lei (885 milioane euro), iar în primele nouă luni din acest an câştigul a fost de 2,89 miliarde lei (652 milioane euro), cu 1% mai mic decât în aceeaşi perioadă a lui 2011.

bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie