SIUI poate ramane subfinantat din cauza unei ERORI CONTABILE

 

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) risca sa fie subfinantat, a declarat, marti, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Doru Badescu, care a anuntat ca in acest sens a depus o noua sesizare la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

El sustine ca din raportul Curtii de Conturi pe acest subiect reiese ca pagubele produse in bugetul CNAS revin intr-o masura mai mica sau mai mare fiecaruia dintre presedintii Casei in perioada 2002-2011. Prejudiciul se ridica la sute de milioane de lei.

Raportul Curtii de Conturi prevede, pe langa abaterile privind achizitia si apoi implementarea SIUI, si neregulile constatate la inregistrarea contabila a proiectului. SIUI, achizitionat de CNAS in perioada 2002-2010, nu a fost inregistrat ca „mijloc fix care functioneaza ca un tot unitar si indeplineste in mod independent o functie distincta”, ci pe componente ale sistemului.

Potrivit raportului, in mod eronat, in evidenta tehnico-operativa, SIUI nu este reflectat ca un singur mijloc fix complex. In schimb au fost atribuite numere de inventar distincte pe echipamente informatice, software si licente, procedandu-se similar si pentru fiecare serviciu prestat de furnizori.

Doru Badescu a tinut sa precizeze ca misiunea Curtii de Conturi era planificata din noiembrie 2011, iar extinderea perioadei de evaluare la mai multi ani a fost cauzata de abaterile constatate, care au dus la extinderea verificari modului de achizitie si implementare a SIUI pe ultimii zece ani, conform procedurilor Curtii.

Agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie