Ministrul Agriculturii: Bugetul nu poate face fata cresterii cofinantarii la 25% pentru proiectele de dezvoltare rurala

 

Romania este dezavantajata de negocierile avute la Consiliul European de la Bruxelles, in special pe partea de cofinantare, care va creste, conform propunerii, de la 15% la 25%, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii producatorilor agricoli.

„In perioada 2007- 2013, cofinantarea statului pe proiectele de dezvoltare rurala a fost de 15%, pe langa sumele venite de la Bruxelles. Faptul ca azi se propune o cofinantare de 25% cred ca va ingreuna foarte tare accesarea de fonduri europene, inclusiv pe zona de dezvoltare rurala, unde lucrurile au mers destul de bine”, a precizat Constantin.

Acesta a subliniat ca pe dezvoltare rurala contractarea fondurilor a mers destul de bine, in conditiile in care la ora actuala sumele platite beneficiarilor de fonduri europene prin PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala)a depasit 4,3 miliarde de euro, insa ar putea aparea probleme in perspectiva 2014-2020, daca gradul de cofinantare va ramane la 25%.

„In decembrie 2012 avem platite 4,3 miliarde de euro catre beneficiari, bani rambursati de catre CE, iar gradul de contractare pe PNDR depaseste 70%. Cred ca exista premise foarte bune sa nu avem riscuri de dezangajari pe acest program. Lucrurile merg bine, dar, daca gradul de cofinantare va ramane la 25%, vom avea probleme in perspectiva viitoare”, a adaugat Constantin.

Presedintele Organizatiei Interprofesionale Cereale si Produse Derivate Rompan, Aurel Popescu, a intarit declaratiile ministrului Agriculturii, subliniind ca problema cea mai grea pentru producatori ramane cofinantarea.

„Daca noi ne ducem la 25% cofinantare, ceea ce inseamna efortul bugetului national, parerea mea este ca nu vom reusi sa accesam toti banii pe care ii vom avea de la UE, pentru ca bugetul nu o sa poata sa dea aceasta finantare. Cred ca mai repede dam niste bani din sumele totale alocate, dar sa ne ducem la cel mult 15% cofinantare. Trebuie sa ne batem ca aceasta cofinantare sa fie de maximum 15%”, a adaugat Popescu.

In urma unor negocieri facute anul trecut, gradul de cofinantare pe zona de dezvoltare rurala si pe cea de coeziune a scazut pentru Romania la 5%, si, cu toate acestea, Ministerul Agriculturii, dar si alte ministere au probleme de a asigura si acel procent de 5%.

„Daca avem probleme pe 5%, ma intreb cum va fi pe o cofinantare de 25%, mai ales ca acum ne raportam la o suma mai mica pe care o avem, dar daca ne raportam la 25% dintr-o suma mai mare pe care o va avea Romania la dispozitie”, a mentionat Daniel Constantin.

Agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie