Expertii internationali au inceput ancheta in cazul vaccinarii anti-TBC

 

Experţii Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au ajuns ieri în țara noastră, după ce au fost solicitați, săptămâna trecută, de Ministerul Sănătății.

Reprezentanții organizațiilor internaționale au avut deja o primă întrevedere cu ministrul Raed Arafat și au început evaluarea situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei, anunță ministerul de resort.

Autoritățile române au cerut expertiza internațională în cazul vaccinului nou anti-TBC importat din Danemarca, după ce peste 100 de nou-nascuți români s-au îmbolnăvit în urma vaccinării, dând naștere unei stări generale de panică în rândul părinților. Pe 22 noiembrie Minsterul Sănătății a sistat vaccinarea bebelușilor cu BCG, invocând necesitatea stopării speculaţiilor care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare. „Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată”, declara la vremea respectivă Raed Arafat. „Am solicitat expertiză independentă, nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă”, a mai spus ministrul.

Reprezentanţii ECDC și OMS veniți în România sunt experţi în domenii ca siguranţa vaccinului şi tratamente TBC, se menționează într-un comunicat al M.S. Comisia de experţi români și internaționali se va întâlni în perioada următoare cu autoritățile implicate în gestionarea imunizărilor, cu medici şi specialişti cu responsabilităţi în acest domeniu. În final comisia va prezenta Ministerului un raport de evaluare, ale cărui concluzii vor fi făcute ulterior publice.

ro.stiri.yahoo.com

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie