Noul decont de TVA se foloseste din februarie 2013

 

Decontul de TVA, una dintre cele mai importante declaratii fiscale pe care trebuie sa le depuna contribuabilii, a fost modificata printr-un ordin publicat luni in Monitorul Oficial. In formular a fost introdusa o noua sectiune, astfel ca cei care sunt obligati sa-l depuna vor avea de completat in decont si mai multe informatii decat pana acum.

Decontul de TVA, formular 300, a fost modificat prin Ordinul ANAF nr. 1790/2012, publicat in Monitorul Oficial nr.  791, din 26 noiembrie 2012. Actul normativ publicat luni abroga Ordinul ANAF nr. 3665/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2012.

Modificarile la declaratia 300 sunt necesare pentru a se pune in practica sistemul TVA la incasare, programat sa se aplice de la inceputul anului viitor.

In sistemul TVA la incasare, care va fi implementat de la 1 ianuarie 2013 de aproape toti contribuabilii a caror cifra de afaceri este mai mica de 2.500.000 lei, exigibilitatea taxei se amana pana la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii.

In cazul in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat  contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii. In situatia in care factura nu a fost emisa in termenul prevazut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii. Codul fiscal stabileste ca orice persoane inregistrata in scopuri TVA, care efectueaza o livrare sau o prestare de servicii pentru care se deduce TVA, trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.

Din 2013 declari noi informatii in decont

Noul model pentru formularul 300, aprobat luni de Fisc, va incepe sa fie utilizat incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din anul 2013. Potrivit Codului fiscal cea mai mica perioada fiscala este luna calendaristica, astfel ca prima perioada fiscala din 2013 va fi luna ianuarie. Asadar, noul model al formularului 300 va fi utilizat pentru prima oara in februarie 2013, cand se declara obligatiile fiscale aferente lunii ianuarie.

ANAF  explica saptamana trecuta  ca persoanele impozabile care vor aplica sistemul TVA la incasare incepand cu anul 2013 vor continua sa inscrie in decontul de taxa informatiile privind operatiunile efectuate si taxa aferenta, a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare.

Totusi, acesti contribuabili vor avea de completat inca o sectiune in decontul de TVA,  introdusa in formular prin Ordinul ANAF nr. 1790/2012.

Rubrica nou-introdusa va avea caracter informativ si va reflecta situatia completa a soldului TVA de la sfarsitul fiecarei perioade fiscale. Mai exact, in aceasta noua sectiune vor fi inscrise informatiile privind soldul taxei pe valoarea adaugata care urmeaza sa devina exigibila sau pentru care urmeaza sa fie exercitat dreptul de deducere in perioadele urmatoare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare, aferenta operatiunilor efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare.

Concret, potrivit instructiunilor de completare a decontului de TVA, asa cum au fost modificate, la Randul A se inscriu informatii privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, a caror taxa pe valoarea adaugata aferenta a ramas neexigibila, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare.

In acelasi timp, se mai precizeaza in Instructiuni, la randul B, se inscriu informatii privind achizitiile de bunuri si servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferenta, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala preciza recent ca noua rubrica introdusa in decontul de TVA nu afecteaza modalitatea de evidentiere si de stingere prin mecanismul autocompensarii taxei pe valoarea adaugata aferenta operatiunilor pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare.

Decontul de TVA, modificat si la inceputul anului

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a mai modificat modelul decontului de TVA inca o data in acest an, in luna ianuarie.

Formularul modificat prin Ordinul ANAF nr. 3665/2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 1, din 3 ianuarie 2012, a inceput sa fie utilizat de contribuabili din luna februarie (pentru declararea obligatiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2012).

La inceputul anului, in declaratia 300 au fost introduse rubrici noi, in care se raporteaza distinct operatiunile din interiorul tarii efectuate de catre persoane inregistrate in scopuri de TVA. Tot de atunci, formularul contine o rubrica speciala in care se declara daca au fost efectuate operatiuni cu cereale si plante tehnice pentru care se aplica taxarea inversa, dar si un rand referitor la operatiunile efectuate supuse masurilor de simplificare (taxare inversa).

De asemenea, de la inceputul anului, din declaratia 300 au fost eliminate randurile 7.1.1 si 19.1.1.

Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie