Mark Mobius: Am investit in Bursa de Valori Bucuresti
Piata de capital din tara noastra este, momentan, prea mica pentru a atrage companii private de dimensiuni mari, considera Dr. Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets Group. Lipsa lichiditatii nu permite firmelor care doresc sa atraga capital prin bursa sa faca acest lucru, ceea ce le determina sa apeleze la majorari de capital si la credite bancare, ne-a declarat domnia sa. Pentru a depasi acest obstacol, trebuie ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sa devina mai activa în atragerea de investitori, potrivit lui Mark Mobius.
Franklin Templeton a ales sa investeasca în tara noastra datorita potentialului de crestere pe care aceasta îl prezinta. Principalele probleme cu care compania s-a confruntat, în România, constau în dificultatea guvernului de a implementa reforme, ne-a aratat Mark Mobius.
Conflictul din Fâsia Gaza, precum si tensiunile dintre Iran si Israel, nu au afectat, în mod semnificativ, pietele financiare internationale, problemele presante fiind cele care privesc Europa, este de parere domnia sa.
Franklin Templeton a lansat, în acest an, primul fond dedicat continentului african, mizând pe crestere în sectorul bancar, industria alimentara si telecomunicatii.
Interviu cu Dr. Mark Mobius,presedinte executiv al Franklin Templeton Emerging Markets Group
Reporter: Cum influenteaza recent încheiatul conflict dintre Israel si Hamas, precum si tensiunile cu privire la Iran, pietele financiare internationale?
Dr. Mark Mobius: Nu cred ca aceste evenimente au afectat, în mod deosebit, pietele. Din Statele Unite au venit multe stiri pozitive cu privire la extractia de petrol folosind fracturarea hidraulica, iar acest lucru genereaza o crestere a productiei pe termen scurt, desi, pe termen lung, nu rezolva problema resurselor de hidrocarburi. De asemenea, în regiunea kurda a Irakului productia de petrol creste într-un ritm semnificativ. Deci, situatia din Fâsia Gaza are un impact limitat asupra pretului petrolului, mai ales în conditiile în care Israel si Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului.
În ceea ce priveste Egiptul, tensiunile de acolo nu ne-au determinat sa renuntam la investitii si se pare ca si aici se va ajunge la o întelegere.
În acest moment, pietele nu se concentreaza foarte puternic asupra problemelor din acea parte a globului.
Chestiunea cea mai presanta, în acest moment, priveste Europa, mai exact ajungerea la un acord cu privire la Grecia si alegerile din Catalunia. Însa, toate aceste aspecte au fost, deja, luate în calcul de catre piete, în marea lor majoritate.
Ne aflam într-o piata a cumparatorului, ca urmare a cresterii puternice a masei monetare, iar toate aceste probleme au, într-un fel, un efect pozitiv, deoarece determina guvernele sa stimuleze pietele cu tot mai multi bani.
Reporter: Care sunt riscurile pe care le vedeti pentru perioada urmatoare? Dar oportunitatile?
Dr. Mark Mobius: Exista riscul unui razboi împotriva Iranului, al escaladarii situatiei din Siria, precum si al neajungerii la un acord între China si Japonia, cu privire la insulele pe care si le disputa. Exista o multime de riscuri, însa au caracter temporar si au fost, deja, luate în calcul de catre investitori.
Oportunitatile se gasesc în pietele de frontiera din Africa, Asia sau Europa Centrala si de Est. Tarile din aceste regiuni cresc într-un ritm foarte alert, iar reformele care au loc sunt de bun augur atât pentru pietele respective, per ansamblu, cât si pentru companii.
Reporter: Recomandati, ca strategie investitionala, diversificarea portofoliului. În România, fondurile administrate de catre Franklin Templeton, cu exceptia Fondului Proprietatea, au investit, cu precadere, în OMV Petrom. Ce alte detineri mai aveti pe piata locala?
Dr. Mark Mobius: Am investit în toate cele cinci SIF-uri, în Bursa de Valori Bucuresti (BVB), precum si Banca Transilvania (TLV), BRD, Impact (IMP) si Alro (ALR).
Reporter: Considerati ca doua burse de valori sunt prea multe pentru piata de capital din tara noas-tra?
Dr. Mark Mobius: Bursa de la Sibiu nu intra deloc în calculele noastre, pentru ca are, ca obiect principal de tranzactionare, produsele derivate, iar noi nu lucram cu astfel de produse. Faptul ca exista doua burse de valori în România nu este o problema. Ceea ce este necesar este ca dimensiunea si lichiditatea ambelor burse sa creasca.
Reporter: Ce sfaturi ati oferi BVB pentru a îsi creste lichiditatea?
Dr. Mark Mobius: În primul rând, trebuie sa încerce sa faca posibila listarea duala pe Bursa de la Varsovia. Cred ca BVB este îngrijorata ca, în urma acestei masuri, lichiditatea se va reduce, în favoarea bursei poloneze. Dar, cred ca uita ca multi investitori nu pot actiona, direct, pe BVB, iar singura modalitate de a intra în România este prin Polonia. Din acest motiv, exista sanse mari ca lichiditatea sa creas-ca, de fapt, si în România.
Elementul esential îl reprezina, însa, reformarea companiilor de stat. Aceste întreprinderi trebuie sa fie privatizate si listate. Aici guvernul se confrunta cu o dilema: ca sa obtii un pret bun în urma vânzarii de participatii, trebuie sa reformezi activitatea, însa, în absenta listarii, este dificil sa faci acest lucru, din cauza ca nu exista presiunea necesara de a le îmbunatati eficienta. Din acest motiv, recomand guvernului sa listeze pachete minoritare, pentru ca, mai târziu, sa vânda si restul actiunilor pe care le mai detine la aceste întreprinderi, la un pret mai bun. Cu cât amâna mai mult listarile, însa, cu atât situatia companiilor de stat se deterioreaza.
Reporter: Ati lansat, în acest an, primul fond dedicat, exclusiv, Africii. Care sunt tarile si sectoarele economice de la care va asteptati sa genereze cele mai importante cresteri, pe acest continent?
Dr. Mark Mobius: Tarile de la care ne asteptam la cresteri puternice sunt Kenya, Nigeria, Africa de Sud, Ghana, Egipt, Zimbabwe, Malawi, Senegal, Botswana, Mauritius si Sierra Leone. Sectoarele cu o pondere importanta în portofoliul nostru sunt cel bancar, cu o pondere de 27% din total, industria alimentara, cu 15%, telecomunicatii (13%), materii prime (11%), bunuri de capital (9%), produse farmaceutice (4%), energie (4%) si retail (2%). Sectorul materiilor prime nu detine o pondere ridicata în portofoliu deoarece multe dintre companiile din acest domeniu nu sunt listate la burse africane, ci în alte tari, precum Marea Britanie.
Reporter: În acest an, o companie internationala de administrare a investitiilor si doi dintre cei mai mari intermediari de pe piata de capital s-au retras din tara noastra. Ce impact au aceste iesiri asupra pietei locale?
Dr. Mark Mobius: Cu siguranta, nu este un lucru bun pentru piata de capital româneasca. România are nevoie de investitii straine, iar companiile care au plecat sunt firme mari internationale, care pot sa atraga investitori straini de dimensiuni mari. Iar venirea acestora reprezinta un lucru bun si pentru investitorii autohtoni. Cu cât sunt mai multi investitori în piata, cu atât este mai bine pentru toata lumea, deoarece piata creste si devine mai lichida. Deci aceste iesiri au consecinte negative.
Ele nu sunt, însa, consecinta situatiei din România. La nivel bancar, activitatea de investment banking se afla în contractie, bancile renuntând la toate pietele în care activitatea nu este rentabila.
Reporter: Sunteti prezent în tara noastra de ceva timp. Ce face România interesanta pentru dumneavoastra?
Dr. Mark Mobius: Potentialul de crestere care exista aici este cel mai interesant. Vedem multe companii care pot sa înregistreze cresteri puternice si sa devina lideri pe segmentul lor de activitate. Daca se implementeaza reformele necesare, tara ar putea creste mult mai puternic decât o face în prezent.
Reporter: Cu ce probleme v-ati confruntat aici?
Dr. Mark Mobius: Principala problema o reprezinta incapacitatea guvernului sa avanseze cu planul de reforme si sa o faca rapid. Exista întârzieri mari în reorganizarea conducerii companiilor de stat si în listarea acestora.
De asemenea, sistemul juridic are nevoie de reforma, la rândul sau. Este uimitor cum un singur actionar (nr. Ioana Sfîraiala) poate sa blocheze activitatea unui fond care are peste 9.000 de actionari. Iar majoritatea întârzierilor sunt de ordin procedural, nu au legatura cu substanta actiunilor. Judecatorii nu au reusit, însa, sa ajunga la esenta problemei. Fosta conducere a depus documentele mai târziu decât era prevazut. Este o eroare procedurala, nu reprezinta o intentie de frauda, de a pagubi pe cineva. Este o greseala care ar trebui sa poata fi corectata. Din nefericire, însa, aceasta chestiune a generat întârzieri importante în activitatea Fondului Proprietatea.
Reporter: V-ati mai confruntat cu astfel de probleme si în alte tari?
Dr. Mark Mobius: Am mai avut de a face cu situatii similare, însa nu atât de grave.
Reporter: Va afecteaza în vreun fel alegerile parlamentare, programate pentru data de 9 decembrie?
Dr. Mark Mobius: În general, alegerile întârzie adoptarea oricarei decizii. Actualul guvern nu intentioneaza sa ia nicio decizie importanta pâna la alegeri. Dupa ce acestea se vor încheia, însa, speram sa fie adoptate masuri importante.
Reporter: Cum vedeti situatia de la Hidroelectrica? Au existat declaratii ale oficialilor ca este posibil sa iasa din insolventa pâna la sfârsitul anului?
Dr. Mark Mobius: Administratorul procedurii de insolventa a declarat ca nu este posibila iesirea din insoventa în acest an, ceea ce în-seamna ca trebuie sa asteptam. Intrarea în insolventa ne-a determinat sa înregistram la zero participatia Fondului companie, ceea ce a diminuat valoarea activului net al Fondului Proprietatea. Faptul ca procedura de insolventa ar urma sa se încheie anul viitor ar putea sa ne permita sa trecem o parte a activelor companiei înapoi în registre. Ramâne de vazut daca putem face acest lucru.
Însa, insolventa a avut si efecte pozitive, deoarece a eliminat contractele cu asa-zisii „baieti destepti” si a pus Hidroelectrica într-o pozitie mai buna, din punct de vedere comercial. Pentru FP este, însa, un element negativ, pentru ca ne face sa pierdem, temporar, un activ contabil.
Reporter: Ati afirmat ca volatilitatea, care este în crestere în toate pietele, indiferent de tipul acestora, reprezinta cel mai mare risc cu care se confrunta investitorii…
Dr. Mark Mobius: Nu consider volatilitatea ca fiind un risc, ci o oportunitate. Însa, toata lumea o vede drept un risc. Eu încerc sa explic oamenilor ca trebuie sa se astepte la o volatilitate mai mare, dar sa nu o vada drept un lucru negativ, ci drept unul pozitiv, pentru ca le permite sa cumpere, la preturi mici, active interesante.
Reporter: Vedeti vreun refugiu, în acest conditii de volatilitate cres-cuta?
Dr. Mark Mobius: Nu exista refugii. Toata lumea vrea sa fie în siguranta, vrea ca pretul actiunilor sa creasca neîntrerupt. Dar acest lucru nu este posibil. Unii oameni se considera în siguranta cumparând titluri de trezorerie ale Statelor Unite. Dar acestea platesc o dobânda anuala mai mica de 1%, ceea ce înseamna ca, daca luam în calcul rata inflatiei, cumparatorii lor pierd bani, de fapt.
Oamenii trebuie sa înteleaga ca pretul actiunilor urca si coboara, dar, daca investesc în activele potrivite, pe termen lung vor fi recompensati. Trebuie, totodata, sa încerci sa cumperi la preturi mici, atunci când toata lumea este pesimista.
Reporter: Când estimati ca vom avea parte de listari ale companiilor private mari din tara noastra?
Dr. Mark Mobius: În mod traditional, rolul burselor de valori este sa ajute companiile sa atraga capital. În acest moment, companiile private din România nu vin pe piata de capital pentru ca nu exista o piata de capital în adevaratul sens al cuvântului, nu este suficient de mare, de lichida, încât sa le permita acestora sa atraga capitalul de care au nevoie. Asa ca prefera sa solicite actualilor actionari sa participe la majorari de capital sau sa apeleze la credite bancare. Daca BVB ar deveni mai activa, iar reglementarile cu privire la listare ar fi simplificate, atunci am vedea companii care vin pe piata cu noi emisiuni.
În special daca întreprinderile de stat vor veni pe piata, atunci Bursa va atrage mai mult capital din partea investitorilor. Însa, momentan, piata este prea mica pentru companiile private.
Reporter: În ce orizont de timp va asteptati ca BVB sa fie achizitionata de catre o alta bursa de valori?
Dr. Mark Mobius: Nu vad acest lucru întâmplându-se prea curând. Ar trebui schimbate multe reglementari pentru a face ca acest proces sa devina mai usor. Afilierea cu Bursa de la Varsovia este dificil de realizat din cauza complicatiilor care exista la nivelul relatiilor dintre Depozitarii Centrali. România trebuie sa îsi modifice reglementarile, pentru ca BVB sa poata fi conectata la alte burse europene si sa putem realiza listari duale. În prezent, Bursa de la Viena o concureaza pe cea de la Bucuresti, ceea ce reprezinta un lucru negativ. Bursele trebuie sa fie conectate, astfel încât sa poata avea loc listari multiple. Ar fi o idee buna sa fii conectat cu Bursa de la Frankfurt, care este cea mai mare din Europa Continentala. Dar, pentru a face acest lucru, trebuie rezolvate problemele care privesc relatiile dintre depozitari.
Reporter: Care sunt sectoarele care vi se par cele mai atragatoare pentru investitii? Sectorul energetic atrage mult interes în aceasta perioada…
Dr. Mark Mobius: Sectorul energetic are doua componente: cel de petrol si gaze naturale si cel de utilitati. Prima componenta este mai atragatoare, în acest moment, pentru ca exista mai putine constrângeri în ceea ce priveste pretul. Din acest motiv, Petrom poate sa vânda la pretul pietei petrolul si gazele naturale pe care le descopera. În schimb, Hidroelectrica si Nuclearelectrica au limite pe de pret pe care nu pot sa le depaseasca, chiar si în conditiile în care costul de productie este superior acestui pret. Astfel, în sectorul utilitatilor, reglementarile pe care guvernul le impune împiedica firmele sa faca profit, ceea ce nu le permita sa faca investitii. Din acest motiv, Hidroelectrica nu a putut sa execute o serie de lucrari de mentenanta si modernizare a facilitatilor.
Este, deci, nevoie de o schimbare a reglementarilor, însa acest lucru reprezinta un element politic sensibil, pentru ca oamenii nu doresc sa plateasca preturi mari pentru energia electrica. În cazul Hidroelectrica, este important ca au fost eliminate contracte care erau doar în avantajul intermediarilor. Trebuie sa continuam cu astfel de reforme, iar apoi sa începem sa crestem preturile pâna la niveluri care permit companiei sa obtina profit. Odata ce am facut acest lucru, vor sosi mai multi investitori. Ceva similar s-a întâmplat în Brazilia.
România are nevoie de mai multa energie, pentru ca economia sa poata sa creasca. Singurul mod în care poti atrage investitii în sectorul energetic este sa îl faci sa fie atragator pentru investitori.
Reporter: Guvernul doreste sa construiasca doua noi reactoare la Nuclearelectrica. Tendinta în Europa, însa, este de reducere a productiei de energie nucleara, ca urmare a exploziei de la Fukushima. Ce viitor vedeti pentru energia nucleara în tara noastra?
Dr. Mark Mobius: Energia nucleara are locul sau în România, însa tendinta este de migrare catre energia eoliana, domeniu în care tara are mult potential. Companiile din portofoliul nostru se orienteaza catre acest sector.
Este nevoie de un mix de energie termica, nucleara, eoliana sau solara. Dar, energia eoliana devine tot mai viabila, în special datorita noilor tehnologii, care permit trans-portul direct de mare viteza al energiei electrice. Problema cu acest tip de energie este ca stocarea este foarte dificila. Însa, daca este posibila transmisia rapida, atunci aceasta devine mai atragatoare.
Un avantaj pe care energia eoliana îl are în fata celei nucleare este ca nu necesita o investitie initiala la fel de mare, iar productia poate sa înceapa mai rapid. Nu este nevoie sa finalizezi întreg parcul eolian, poti demarea productia si cu o singura turbina. În schimb, la energia eoliana, investitia este mare iar intervalul de recupare îndelungat. Din acest motiv, cred ca ar fi mai bine ca, în loc de extinderea capacitatii nucleare, banii respectivi sa fie folositi pentru investitii în energie eoliana.
Reporter: Aveti vreun mesaj pe care ati dori sa îl transmiteti mediului economic din tara noastra?
Dr. Mark Mobius: Sper ca toata lumea va sustine planul de reforme, astfel încât economia sa devina mai eficienta si sa creasca într-un mod mai accelerat. Cred ca toata lumea îsi doreste acest lucru, deoarece ar creste si nivelul de bunastare.
Reporter: Va multumesc!
Adina Ardeleanu, Alexandru Sarbu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!