Activitatea de cadastru si publicitate imobiliara a fost modificata

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 789 din data de 23 noiembrie 2012 a fost publicata Legea nr. 219/2012 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 81/2011 privind trecerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, precum si pentru modificarea unor acte normative.

Actul normativ modifica cadrul legal stabilit prin OUG nr. 81/2011, in vederea punerii acesteia in acord cu prevederile legale mai recente introduse prin OUG nr. 16/2012, prin care s-a realizat trecerea ANCPI in subordinea Guvernului si coordonarea primului-ministru prin Cancelaria Primului-Ministru.

Dintre alte modificari aduse de actul normativ, mentionam:

Se clarifica modul de inscriere in cartea funciara a imobilelor traversate de limita de demarcare intre intravilanul si extravilanul unei localitati din cadrul unei unitati administrativ-teritoriale, in sensul ca acel imobil va fi despartit in doua imobile, pentru care se vor acorda numere cadastrale distincte, unul pentru portiunea din intravilan si altul pentru cea din extravilan.

A fost introdusa posibilitatea rectificarii la cerere sau din oficiu a OCPI a coordonatelor imobilului inregistrate eronat in planul cadastral.

A fost stabilita remuneratia membrilor, precum si a secretarului consiliului de administratie al Agentiei Nationale.

Se mentioneaza ca, in cazul in care in urma lucrarilor de inregistrare sistematica a imobilelor pentru care au fost emise titluri de proprietate potrivit legilor de restituire a proprietatilor funciare, se constata un deficit de suprafata la nivelul unei tarlale, diferenta de teren dintre suprafata inscrisa in actul de proprietate si cea existenta in teren in acea tarla poate fi alocata in alta tarla din cadrul unitatii administrativ-teritoriale, cu acordul proprietarului in cauza, exprimat prin inscris in forma autentica notariala, tinand seama de situatia de fapt si pe baza planului parcelar modificat de persoana autorizata sa execute lucrari de cadastru.

Se precizeaza ca scoaterea definitiva si temporara din circuitul agricol a imobilelor situate in intravilanul aprobat potrivit legii se face prin autorizatia de construire.

Intrucat prin dispozitiile art. 866 din Codul Civil sunt stabilite in mod expres ca drepturi reale corespunzatoare proprietatii publice: dreptul de administrare, dreptul de concesiune si dreptul de folosinta cu titlu gratuit, prin noua lege s-a prevazut ca acestea se vor inscrie in partea a II-a cartii funciare, referitoare la inscrierile privind dreptul de proprietate si alte drepturi reale.

S-a reglementat posibilitatea efectuarii de catre notarul public a unor acte juridice succesive, in baza aceluiasi extract de carte funciara pentru autentificare.

Din necesitati de ordin practic a fost introdusa posibilitatea indreptarii de catre OCPI a erorilor materiale inscrise in titlurile de proprietate care sunt produse din cauza erorilor de scriere.
Rectificarea titlurilor de proprietate se poate face de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara, in temeiul hotararii comisiei judetene.
Procedura de indreptare a erorilor materiale si de rectificare a titlurilor de proprietate va fi aprobata prin ordin al directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie