Se vand 230 de milioane de actiuni OMV Petrom
Raiffeisen Capital&Investment, firma de brokeraj a grupului Raiffeisen, si cehii de la Wood au primit mandat din partea unui client ca sa vânda un pachet de 230 de milioane de actiuni OMV Petrom (SNP), reprezentând 0,4% din capitalul companiei, potrivit unor surse din piata.
La pretul de închidere de luni, de 0,4005 lei/actiune, valoarea pachetului este de circa 20 de milioane de euro.
Brokerii vor organiza un plasament privat, respectiv vor încerca sa adune la un loc mai multi clienti mari si vor cere oferte din partea acestora pentru întregul pachet sau pentru parti din acesta, iar în functie de ofertele primite vânzatorul va decide daca face sau nu tranzactia. Cea mai mare tranzactie de acest fel derulata pe bursa a fost vânzarea de catre BERD a unui pachet de 5% din actiunile BRD în februarie 2011, pentru peste 100 de milioane de euro.
Nu se stie înca cine a scos la vânzare actiunile, dar sunt putini investitori care detin pachete atât de mari de actiuni Petrom. Unul dintre ei este Fondul Proprietatea, care detine 20,11% din companie înca de la înfiintare si ar putea testa piata, potrivit unor surse din piata. FP a mai lucrat cu Wood si la alte tranzactii derulate în ultimii doi ani, iar Raiffeisen a condus consortiul care a listat FP la bursa în februarie 2011.
Si fondurile de investitii administrate de americanii de la Artio mai detineau la finalul lunii iulie un pachet de 0,81% din Petrom. Artio si-a lichidat în ultimul an majoritatea detinerilor de pe bursa si acum încearca sa scape si de Petrom si BRD, cele mai mari pozitii ale sale.
În afara de OMV si Ministerul Economiei, alti doi investitori mai detin pachete de peste 0,4% din Petrom, respectiv BERD, cu 2,03%, si SIF Oltenia, cu 1,09%. SIF Oltenia si-a majorat însa participatia în ultimii ani. La fel si americanii de la Franklin Templeton, care au cumparat masiv Petrom de pe bursa prin fondurile pe care le administreaza.
Interesul pentru actiunile Petrom este ridicat, în conditiile în care compania a anuntat la începutul anului ca a descoperit resurse uriase de gaze naturale în Marea Neagra, în perimetrul pe care-l exploreaza împreuna cu americanii de la Exxon. Zacamândut descoperit ar putea asigura consumul intern al României pe o perioada de 6 ani si ar putea valora în jur de 17 mld. euro, dar exploatarea comerciala va începe abia prin 2018.
În plus, Petrom a raportat profituri record în ultimii doi ani. Anul trecut, profitul net al grupului s-a ridicat la 3,76 mld. lei (885 mil. euro), iar în primele noua luni ale acestui an câstigurile au fost de 2,89 mld. lei (652 mil. euro), cu 1% mai mici decât în aceeasi perioada a lui 2011. Astfel, compania ar putea distribui si anul viitor dividende consistente.
În acest context, actiunile Petrom au crescut cu 39% de la începutul anului, capitalizarea companiei fiind în prezent de 5 mld. euro.
La jumatatea anului trecut, statul nu a reusit sa vânda pe bursa un pachet de 9,84% din actiunile Petrom la un pret minim de 0,37 lei/actiune, dar între timp conditiile de pe piete s-au îmbunatatit.
Cristian Hostiuc, Andrei Chirileasa, zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!