Contrar asteptarilor, reesalonarea creditelor este putin folosita de banci, ramanand ineficienta

 

Reesalonarea creditelor persoanelor fizice cu restante la plata ratelor, care ar fi trebuit sa duca la ameliorarea calitatii portofoliilor de credite, a ramas o metoda de restructurare la care bancherii nu au apelat frecvent, in timp ce rata creditelor neperformante a accelerat, depasind 17% la sfarsitul lunii septembrie.

Ponderea creditelor reesalonate acordate populatiei a fost in luna septembrie de 9%, bancile aplicand aceasta modalitate de restructurare in special in cazul imprumuturilor de consum garantate cu ipoteci a caror calitate a continuat sa se inrautateasca, a declarat Ion Dragulin (foto), directorul Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Na­tionale.

Desi bancile au elaborat chiar si ghiduri pentru restructurarea creditelor, sperand in succesul acestei masuri si evitarea executarilor silite, reesalonarea imprumuturilor populatiei nu a avut o eficienta „multumitoare”, dupa cum a aratat si BNR, conducand in general la amanarea materializarii riscului si nu la inlaturarea acestuia.

Oficialii din BNR avertizau inca de anul trecut ca unele banci au ajuns pe punctul „sa-si omoare clientii” prin modul in care au facut restructurarea imprumuturilor cu restante. O serie de banci au privit restructurarea creditelor ca o „concesie” facuta clientilor si nu ca un „drept” al lor.

Zf.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie