Cheltuielile eligibile privind cresterea eficientei energetice a locuintelor
Prin Ordinul nr. 2368/1058/1501/2012 al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, ministrului Afacerilor Europene si al ministrului Finantelor Publice au fost aprobate categoriile de cheltuieli eligibile in domeniul investitiilor in eficienta energetica a blocurilor.
In Monitorul Oficial nr. 781 din 20 noiembrie 2012 a fost publicat Ordinul nr. 2368/1058/1501/2012 al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, ministrului Afacerilor Europene si al ministrului Finantelor Publice privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie „Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte“ din cadrul axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere“ a Programului operational regional 2007–2013.
In cadrul actului normativ se arata:
Cheltuielile din cadrul proiectului/proiectelor incluse in cererea de finantare sunt eligibile incepand cu 24 august 2012.
Cheltuielile privind elaborarea sau actualizarea/revizuirea documentatiei tehnico-economice a proiectului/proiectelor incluse in cererea de finantare sunt eligibile daca sunt efectiv platite dupa data de 24 august 2012.
Cheltuielile privind actualizarea/revizuirea documentatiei tehnico-economice sunt eligibile daca documentatia nu este mai veche de 24 august 2010.
Procedurile de achizitie derulate pentru efectuarea cheltuielilor se desfasoara in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind achizitiile publice.
Sunt considerate eligibile cheltuielile legate de proiectare si asistenta tehnica.
Pentru obtinerea de avize, acorduri si autorizatii sunt considerate eligibile cheltuielile efectuate pentru:
a) obtinerea/prelungirea valabilitatii certificatului de urbanism, precum si toate taxele pentru avizele cerute prin certificatul de urbanism, taxa pentru obtinerea/prelungirea valabilitatii autorizatiei de construire, conform prevederilor legale in vigoare;
b) obtinerea avizelor si acordurilor pentru racorduri si bransamente la retele publice de apa, canalizare, gaze, termoficare, energie electrica, telefonie;
c) obtinerea acordului de mediu;
d) obtinerea avizului PSI.
In categoria cheltuielilor eligibile pentru proiectare si inginerie se includ cheltuielile efectuate pentru:
a) elaborarea documentelor – expertiza tehnica, audit energetic, documentatie de avizare a lucrarilor de interventii, proiect tehnic, detalii de executie;
b) plata verificarii tehnice a proiectului si pentru plata elaborarii certificatului de performanta energetica a cladirii;
c) elaborarea documentatiilor necesare obtinerii acordurilor, avizelor si autorizatiilor aferente obiectivului de investitie.
Cheltuielile eligibile privind serviciile de consultanta includ cheltuielile efectuate, dupa caz, pentru:
a) plata serviciilor de consultanta in domeniul managementului proiectului/proiectelor incluse in cererea de finantare;
b) plata asistentei/consultantei juridice, in scopul elaborarii documentatiei de atribuire si/sau aplicarii procedurii de atribuire a contractelor de achizitie publica.
In categoria cheltuielilor eligibile privind asistenta tehnica se includ cheltuielile efectuate, dupa caz, pentru:
a) asistenta tehnica din partea proiectantului, in cazul in care aceasta nu intra in tarifarea proiectarii;
b) asigurarea supravegherii executiei prin dirigintii de santier desemnati de autoritatea contractanta, autorizati in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Cheltuielile eligibile efectuate pentru constructii si instalatii cuprind cheltuielile aferente executiei obiectivului investitiei, si anume cheltuieli de lucrari de interventie la blocurile de locuinte pentru:
a) lucrarile de reabilitare termica a anvelopei;
b) lucrarile de reabilitare a sistemului de incalzire.
Cheltuielile pentru lucrarile de reabilitare termica a anvelopei cuprind:
a) cheltuieli privind izolarea termica a fatadei, inclusiv termohidroizolarea terasei;
b) cheltuieli pentru inlocuirea tamplariei existente, inclusiv a celei aferente accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie termoizolanta.
Georgiana Matache, infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!