CE enumera memorandumul de intelegere al Romaniei si Bulgariei privind navigatia pe Dunare printre succesele strategiei Dunarii

 

Memorandumul de înţelegere dintre România şi Bulgaria privind navigaţia pe Dunăre se numără printre rezultatele care vor fi evaluate în cadrul Primului Forum Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării care loc marţi şi miercuri la Regensburg, în Germania, informează un comunicat al Comisiei Europene (CE), dat publicităţii luni.

La forumul din Bavaria vor participa cancelarul Angela Merkel, care va susţine un discurs miercuri, 28 noiembrie, şi comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, dar şi reprezentanţi ai celor 14 ţări implicate în strategie, inclusiv numeroşi miniştri şi secretari de stat, precum şi personalităţi din sectorul privat, din mediile regionale de afaceri, din societatea civilă şi din mediul academic.

Sunt convins că această strategie are o contribuţie esenţială la competitivitatea acestei regiuni a Europei. Proiectele înregistrează progrese tot mai mari şi dau deja rezultate. La Regensburg vom discuta modurile în care putem face ca această strategie să fie cât mai eficientă posibil, astfel încât să aducă schimbări cu impact real asupra vieţilor oamenilor din întreaga regiune a Dunării, atât în prezent, cât şi în următoarea perioadă bugetară a UE‘, a declarat comisarul european Johannes Hahn, citat în comunicat.

Strategia Dunării vine cu soluţii comune la provocări cu care se confruntă 14 ţări şi care ţin de domenii variate, precum transport, securitate, turism, mediu, energie, ocuparea forţei de muncă şi creşterea economică. La Forumul Anual oficialii din cele 14 ţări implicate în strategia Dunării,vor face un bilanţ şi vor face planuri pentru viitor, relevă comunicatul CE.

Lansată la 13 aprilie 2011, Strategia UE pentru regiunea Dunării generează o mai strânsă cooperare între ţările şi regiunile din macroregiunea Dunării, apreciază executivul comunitar. Scopul strategiei este de a atrage investiţii strategice în domenii cheie şi de a crea reţele care să reunească atât administraţii politice, cât şi antreprenori, întreprinderi mici şi cercetători pentru a dezvolta cooperarea în domenii precum securitatea şi turismul.

Strategia a dat deja naştere unor ‘iniţiative şi proiecte majore’, printre care se numără memorandumul de înţelegere dintre România şi Bulgaria privind navigaţia pe Dunăre, modelul de piaţă a gazelor naturale pentru regiunea Dunării, cu rezultate atât de încurajatoare încât se intenţionează extinderea lui la întreaga UE, dezvoltarea conceptului de marketing ‘Turismul pe Dunăre: marcă unică‘ la nivelul macroregiunii, care include ideea de transport sustenabil cu ambarcaţiuni şi hidrobiciclete şi o nouă flotă de croazieră care se află deja în construcţie, menţionează executivul UE.

Un alt efect al strategiei ar fi o aplicare mai bună a legii, întrucât regiunile colaborează cu Europol în proiecte precum detectarea crimei organizate şi combaterea corupţiei în regiunea Dunării.

De asemenea, s-au întocmit proiecte precum cel privind riscul de inundaţii pe Dunăre, la care participă 19 instituţii din opt ţări, prin activităţi ca realizarea hărţilor de inundabilitate şi protejarea regiunii şi cel privind ‘Navele inovatoare – Dezvoltarea transportului sustenabil pe Dunăre’, care cuprinde soluţii tehnologice noi dezvoltate împreună cu departamentul pentru cercetare şi inovare al CE. Nu în ultimul rând a fost dezvoltată iniţiativa ‘Danube Business Forum’, prima platformă de comunicare şi colaborare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din aceste regiuni, în care sunt implicate 300 de IMM-uri.

AGERPRES

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie