Asiguratorii isi vor penaliza clientii care nu au anvelope de iarna

 

Marile societati de asigurare anunta ca isi vor penaliza clientii care nu au anvelope de iarna, in ciuda faptului ca Politia sanctionează si ea aceasta abatere. Sutele de mii de soferi asigurati CASCO sunt astfel presati din doua parti sa isi cumpere pneuri pentru sezonul rece.

In acest context cei mai castigati sunt producatorii si distribuitorii de anvelope. De cand au devenit obligatorii prin lege, anvelopele de iarna au ajuns sa fie de doua ori mai vandute decat cele de vara. In 2011, pe piata autohtona s-au vandut peste 2,3 milioane de pneuri speciale pentru sezonul rece si doar 1,2 milioane de cauciucuri de vara.

Modalitatile prin care societatile de asigurare au ales sa-si trateze clientii care nu si-au dotat corespunzator autoturismele variaza de la caz la caz. Unele platesc mai putin decat valoarea daunei in caz de accident, in timp ce altele nu platesc deloc. Decizia asiguratorilor este acoperita de lege si aprobata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, insa poate ridica semne de intrebare in ceea ce priveste corectitudinea fata de client. Pana la urma, orice sofer din Romania risca sa fie amendat de Politie daca nu utilizeaza cauciucuri corespunzatoare. O sanctiune venita si de la asigurator nu este altceva decat o a doua amenda, mai ales ca, in momentul incheierii politei de asigurare,nu se intreaba acest lucru.

In caz de accident, asiguratorii nu vor verifica situatia anvelopelor, ci se vor baza pe constatarea Politiei. Reprezentantii institutiei, care a dat anul trecut peste 1.400 de amenzi soferilor ce au circulat fara dotari corespunzatoare, ne-au spus ca, pentru a vedea daca pneurile sunt corespunzatoare sau nu, este de ajuns sa se uite pe inscriptiile din fabricatie: „Conform Directivei Europene nr. 92/23/CE, precum si a Regulamentelor nr. 30 si nr. 54 ­CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarna, anvelopele trebuie sa fie inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S“, „M.S.“ sau „M&S“ – acestea fiind si insemnele urmarite in cadrul controalelor in trafic“. Potrivit legii, sunt sanctionaţi soferii care nu au anvelope corespunzatoare si care sunt prinsi ruland pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Desi ­multi cred ca sanctiunile se aplica doar intre 1 noiembrie si 31 martie, legea nu precizeaza un interval de timp. Amenda este de la 603 la 1.340 de lei, plus puncte.

Dintre societatile asiguratoare care vor sanctiona soferii se remarca urmatoarele:

Groupama Asigurari care arata clar ca „nu se despagubeste dauna pe Casco daca aceasta s-a produs in conditii de iarna, iar masina asigurata nu era dotata corespunzator sezonului“.

Generali Asigurari care spune ca „in cazul producerii unui eveniment asigurat, de catre un sofer care conduce un autovehicul neechipat de iarna, despagubirile acordate se diminueaza cu 30%.”

Omniasig care refuza plata doar in cazul in care  se dovedeste ca evenimentul asigurat are o cauzalitate directa cu faptul ca vehiculul nu este echipat conform  dispozitiilor legale.

Astra Asigurari care nu plateste  „in situatia in care asiguratul circula pe propria raspundere, folosind anvelope neadaptate la conditiile de drum si are loc un risc asigurat, din cauza acestuia.”

Asirom care spune: „In cazul avarierii autovehiculului asigurat, se aplica o fransiza procentuala din cuantumul pagubei, daca acesta nu era echipat, in momentul producerii daunei, cu anvelope de iarna“.

Capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie