Reversul medialiei in invatamant: Cine nu areloc la scoala profesionala, sa mearga in alta parte, chiar la filiera teoretica (Stelian Fedorca)

 

In cadrul Conferintei Nationale “ Practica «pe bune» – adevarata sansa a elevilor si a studentilor pentru ocuparea unui loc de munca”, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Stelian Fedorca, a declarat ca isi doreste ca selectia la scoala profesionala de anul viitor sa fie pozitiva, iar cine nu are loc sa mearga la profilele teoretice.

„Imi doresc ca anul scolar viitor selectia la scoala profesionala sa fie pozitiva, iar cine nu are loc sa mearga in ală parte, chiar la filiera teoretica. Inceputul de an scolar l-am deschis la scoala profesionala germana la Brasov, tocmai pentru a da un mesaj privind orientarea MECTS (Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului) pe acest segment. “

Fedorca a mai spus ca in vizitele facute in intreprinderi a gasit multi ingineri dispusi sa indrume elevii de la scolile profesionale,singurul impediment care intervine, fiind modulul pedagogic, pe care cei mai multi dintre acestia nu il au facut. Secretarul nu a precizat insa daca Ministerul Educatiei va sprijini in vreun fel aceste module pedagogice: “Am mers in intreprinderi. Inginerii aveau nevoie de cursuri de pedagogie. Mi-au spus: „eu stiu ce trebuie sa stie elevul, dar nu stiu cum sa ii spun”. Asadar, pentru anul viitor vom avea o si mai buna organizare pentru scoala profesionala, dupa modelul practicat in perioada interbelica, pentru ca avem nevoie de meseriasi bine pregatiti”.

Intentia secretarului de stat este de a forma cluburi pe regiuni a agentilor economici, care se vor implica in proiectele Ministerului Educatiei: „Trebuie sa folosim tot ceea ce exista pentru ca elevii, profesorii, inginerii, toate aceste persoane implicate in proiecte derulate in Romania au capatat o experienta pe care ar fi pacat sa nu o folosim. Avem in vedere si o centralizare a acestor proiecte. Peste 1.900 de ingineri sunt pregatiti pentru sistemul dual. Este pacat sa nu folosim aceasta resursa.”

In cadrul aceleiasi Conferinte, Fedorca a mai apreciat ca tinerii sunt interesati de un loc de munca, ce poate fi asigurat prin scoala profesionala, iar dintre cei 12.000 de elevi, doar 3.000 dintre ei vor beneficia de “bani de liceu”, restul avand o situatie materiala buna. Raspunsul vine pe fondul aprecierilor vehiculate, cum ca elevii aleg invatamantul profesional din cauza celor 200 de lei acordati de Ministerul Educatiei, precizeaza Mediafax.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie