Summit cu dureri de cap

 

Reuniunea şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană se reia Vineri la prânz (ora Belgiei, n.r.) la Bruxelles, după ce lucrările au fost întrerupte vineri noaptea în momentul în care cei 27 de lideri au primit o nouă propunere de proiect din partea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Aceasta prevede o reducere a bugetului european de 75 de miliarde de euro, dar o alta redistribuire a sumelor. Grupul de lucru tehnic al fiecărei delegaţii urma să examineze noua propunere a lui Van Rompuy, privind bugetul comunitar pentru 2014-2020 şi care prevede că Agricultura si Coeziunea castiga aproape 19 miliarde, Competitivitatea pierde cele mai mari sume, peste 13 miliarde de euro.

Potrivit unor surse europene, pentru Politica Agricola Comuna se aloca suplimentar 7,7 miliarde de euro, iar la Coeziune 11 miliarde euro. Aceasta are în vedere o compensaţie specială pentru Spania, de 2,8 miliarde de euro, în contextul reducerii ajutoarelor pentru regiunile sale în următoarea perioadă. Opiniile beneficiarilor fondurilor de coeziune şi agricultură şi cea a contributorilor neţi sunt ‘atât de diferite încât va fi greu să se ajungă la un acord’, a semnalat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, într-o conferinţă de presă, la sfârşitul primei zile de negocieri. ‘Realmente, nu văd unde am putea întinde o punte între cele două poziţii’, a adăugat şeful legislativului comunitar.

În schimb, se reduc cu 1,6 miliarde de euro sumele alocate pentru Securitate şi Cetăţenie, la H4, Europa globală, se taie 5,5 miliarde de euro, iar la Competitivitate sunt cele mai mari reduceri – 13,109 miliarde de euro. Pe de altă parte, Mecanismul Conectarea Europei (CEF) ar urma să piardă 5 miliarde de euro. De asemenea, articolul 45, care a creat foarte multă nemulţumire la Bucureşti, întrucât România este singura ţară afectată de faptul că a avut în perioada 2007-2011 o rată de absorbţie sub 60% din media UE, urmând să înregistreze o creştere de doar 15% a fondurilor de coeziune faţă de perioada precedentă de finanţare, a rămas se pare în noua variantă de buget. Potrivit France Presse, ar urma să se reducă 13 miliarde de euro în total din bugetul pentru creştere şi marile infrastructuri şi cinci miliarde de euro din bugetul prevăzut pentru acţiunile externe pentru a atenua loviturile date politicii de coeziune şi PAC. Propunerea iniţială a lui Van Rompuy făcea ca PAC să piardă 25,5 miliarde de euro, dintre care 13,2 din anvelopa destinată plăţilor directe şi intervenţiilor pe pieţe. În acelaşi timp, fondurile de coeziune erau reduse cu 29 de miliarde de euro. În schimb, Herman Van Rompuy nu s-ar fi atins de anvelopa destinată cheltuielilor pentru funcţionarea instituţiilor europene, printre care şi cheltuielile salariale.

Buget al zonei euro

Ministrul francez al economiei, Pierre Moscovici, a pledat joi seară pentru crearea unui buget al zonei euro, complementar bugetului european, informează AFP. „Am… convingerea că trebuie să stabilim un buget comun al zonei euro”, a declarat Moscovici la o întâlnire cu studenţii Şcolii superioare de comerţ din Paris /ESCP/, dedicată politicii economice a Franţei. În opinia sa, Europa ar trebui să construiască „un alt buget, complementar, bugetul zonei euro, care ar juca un rol mai important în faţa şocurilor economice, ce ar putea juca un rol anticiclic”. Potrivit lui Moscovici, acest buget „s-ar baza pe resurse proprii” şi „la termen ar putea emite veritabile euroobligaţiuni pentru a finanţa cheltuieli prioritare pentru zona euro”. Ministrul francez recunoaşte că acest proiect „va lua timp, dar este o perspectivă pe care noi trebuie să o căutăm”. Moscovici a evocat de asemenea posibilitatea unei „integrări bugetare” a Uniunii Europene. „Franţa de azi favorizează o integrare foarte puternică: integrarea bancară, integrarea financiară, de ce nu şi integrarea bugetară, integrarea socială şi în cele din urmă uniunea politică”, a spus el.

Ce negociaza Romania

În actualul exerciţiu bugetar – 2007 – 2013 , România a avut la dispoziţie aproximativ 34 de miliarde de euro fonduri europene şi, potrivit scenariilor de lucru oficiale, în cadrul actualelor negocieri pentru viitorul buget multianul al Uniunii – intervalul 2014 – 2020, care au loc la Bruxelles, România vizează un „portofel” cuprins între 40 până la 45 de miliarde de euro, susţine Centrul Român de Politici Europene, într-o analiză dedicată bugetului UE. „Cu alte cuvinte, România va primi oricum în viitor mai mulţi bani de la UE decât are alocaţi n prezent, dar dilema este cât de mulţi”, se spune în documentul citat. Potrivit acestui studiu, România, ca şi celelalte state beneficiare, nu mai poate „intra la masă plecând de la creşterea bugetului propusă de Comisie”. „Miza acum este să limităm cât mai mult tăierea bugetului. Deocamdată, în toate variantele vehiculate, alocările pentru România pe viitoarea perioada de programare vor fi mai mari decât ce a avut până acum şi nu a reuşit să cheltuiască”, se arată în raportul citat.

amosnews.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie