Croitoru: Romania a facut progrese in programul convenit cu FMI si merita un acord de tip flexibil, fara conditionalitati

 

Aflat la seminarul EU-COFILE, organizat  la Sinaia, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat ca Romania a a facut progrese in programul convenit cu FMI, iar pe acest fond merita un acord “flexible credit line” . Respectivul acord, ar insemna mai multa flexibilitate si mai putine conditii.

“Romania a facut suficiente progrese de cand am incheiat acordul in 2009 si am merita chiar un acord de tip flexible credit line. Aceasta ar face bine imaginii României.(…) Orice acord am incheia va fi bun. Ce ar aduce prestigiu Romaniei ar fi daca am avea unul de tipul flexible credit line. Diferenta dintre un astfel de acord si cel actual, precautionary, este ca nu sunt atatea conditionalitati. E tot un acord prudential sau preventiv, dar fara conditionalitati. De un acord de tip stand-by nu avem nevoie pentru ca nu avem o problema cu balanta de plati”, a spus Croitoru.

La sfarsitul lunii septembrie, FMI a aprobat cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania, in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond, precizeaza  Agerpres.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie