Taxa de mediu, alta palarie a taxei auto

 

Taxa auto ar urma sa fie inlocuita cu o taxa de mediu, a anuntat marti premierul Victor Ponta, el precizand ca exista deja un grup de lucru care analizeaza aceasta problema.

Primul-ministru a precizat ca noua varianta a taxei auto va fi aplicata doar dupa ce Romania se consulta si cu Comisia Europeana, pentru a evita sa fie data in judecata pentru incalcarea dreptului comunitar (infrigement).

„Taxa veche, dupa cum stiti, a fost declarata impotriva regulilor europene si banii trebuie dati inapoi”, a subliniat premierul.

Ponta a explicat ca in locul taxei auto vom avea o taxa de protectie a mediului, care ar urma sa se aplice „cand este gata”, fara ca primul-ministru sa mentioneze o data precisa pentru implementarea noii taxe.

„Exista un grup de lucru cu producatorii si importatorii si pe baza concluziilor vom avea o taxa de protectie a mediului”, a spus seful Executivului.

In momentul de fata taxa auto este reglementata de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, publicata in 10 ianuarie, care stabileste ca taxa de poluare este platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand, care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau in strainatate.

Conform prevederilor legale, modalitatea de calcul al taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Taxa se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Legea stipula ca taxa auto trebuie achitata si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, insa Guvernul a hotarat la inceputul acestui an sa suspende aceste prevederi pana la 1 ianuarie 2013. Aceasta masura este regasita in OUG nr. 1/2012, publicata in 31 ianuarie 2012.

Totodata legea privind noua taxa de poluare a adus si vesti bune pentru soferi, oferind posibilitatea unor restituiri de bani pentru cei care au platit din 1 iulie 2008 pana in 2012 o taxa auto mai mare decat taxa rezultata din aplicarea prevederilor din Legea nr. 9/2012.

Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie