Noul Cod de Procedura Civila este cosmarul bancherilor

 

Asa cum a scris Capital în urma cu aproape doua luni, modificarea Codului de Procedura Civila i-a bagat pe bancheri în sedinta. În spatele usilor închise, acestia vorbesc de pierderi de milioane de euro.

Despre ce este vorba? Daca o asociatie de clienti demonstreaza în instanta ca o anumita clauza dintr-un contract de credit este abuziva, toate contractele ce contin respectiva prevedere pot fi denuntate.

Modificarea se potriveste de minune situatiei în care se afla cele câteva mii de oameni care lupta în procesele cu mai multe banci din România. Ceea ce sustin ei este tocmai faptul ca anumite clauze din contractul de credit (unele care vizeaza formula de calcul al dobânzii, altele care se refera la comisioane) sunt abuzive. Cum contractele de credit sunt, în cea mai mare parte a lor, standardizate, vorbim despre mii de persoane cu aceeasi problema. Pâna acum, sunt suficiente cazuri  câstigate de clienti, însa legea româneasca spune ca precedentul nu este izvor de drept, motiv pentru care fiecare caz trebuie dezbatut separat. Modificarea la care facem referire va schimba radical situatia.

Banca Nationala a României va analiza scrisoarea primita de la Asociatia Româna a Bancilor privind noul Cod de procedura civila, care ar putea avea efect si asupra contractelor bancare, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu.

Zf.ro a publicat astazi un material în care a dezvaluit ca Asociatia Româna a Bancilor (ARB) a transmis mai multe scrisori unor directii din BNR, precum si Ministerului Justitiei, prin care solicita sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedura civila care va intra în vigoare la 1 februarie 2013 si de care se tem ca „ar putea pune în dificultate industria bancara”.

BNR va analiza scrisoarea ARB privind noul Cod de procedura civila

‘Eu nu pot sa vorbesc acum despre o rezolutie. O sa vorbesc despre o procedura. Practic, daca ARB s-a adresat Bancii Nationale face un circuit obisnuit. Hârtia se înregistreza la conducerea executiva, conducerea executiva da o rezolutie catre directia noastra de reglementare, pentru ca la BNR este o directie de reglementare. Aici lucrurile vor fi întoarse pe o parte si pe alta si se va înainta un raport la conducerea executiva. De acolo va ajunge în Consiliul de Administratie si abia apoi vom avea o rezolutie. Pâna atunci eu nu pot sa anticipez pentru ca nu stiu nici ce va scrie directia de reglementare, nici ce va decide Consiliul de Administratie, dupa ce va veni hârtia de la directia de reglementare’, a spus Vasilescu, în seminarul EU – COFILE, organizat, la Sinaia, de Alpha Bank, Banca Nationala si Asociatia Româna a Bancilor.

Potrivit noului Cod de procedura civila, în cazul unui contract bancar, daca judecatorul constata ca documentul contine o clauza abuziva, banca ar putea fi obligata sa modifice toate contractele existente.

‘Urmeaza sa intre Codul de procedura civila, probabil ca în martie. Mai departe se pregateste Codul penal si Codul de procedura penala. Nu stiu care este calendarul si cum vor intra. Dar Codul de procedura civila, care se adauga Codului civil vor aduce multe modificari si în sistemul bancar si în relatiile de proprietate. Ei bine, aceste modificari sunt, deocamdata, necunoscute. Bancile au luat deja Codul de procedura civila si au vazut ce raspunderi le revin, ce pericol, ce riscuri vor fi pentru banci si normal încearca sa îsi asigure apararea în fata eventualelor riscuri. Normal, au solicitat punctul de vedere al BNR si vedem ce va urma. Ceea ce pot sa va spun este ca Banca Nationala nu are initiativa legislativa. BNR este o institutie care e în afara sistemului de legiferare, dar are un sistem intern, pentru sistemul bancar, reglementarea BNR. Probabil ca reglementarea BNR se va modifica în functie de aceasta noua realitate, dar cum anume este prea devreme sa discutam. Este o chestiune de initiativa legislativa. BNR se poate implica în conditiile în care va constata ca ARB are dreptate, o eventuala rezolutie a BNR ar fi o scrisoare adresata Ministerului de Finante pentru o initiativa legislativa, dar nu stiu care va fi decizia si cum se se hotarî în final’, a explicat Adrian Vasilescu.

Noul Cod de procedura civila ar urma sa intre în vigoare în urmatoarele trei luni.

Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie