Zara, Calvin Klein si Levi’s printre fabricanti de imbracaminte toxica

 

Substante chimice susceptibile sa provoace anumite forme de cancer sau dereglari hormonale au fost detectate în produse ale unor mari fabricanti de îmbracaminte, a afirmat Greenpeace marti la Beijing.

Zara, Calvin Klein, Levi’s si Li Ning sunt câtiva dintre marii fabricanti enumerati de ONG-ul de aparare a mediului.

În 2012, Greenpeace a cumparat articole de îmbracaminte de la 20 de marci, puse în vânzare în 29 de tari si regiuni ale lumii. Articolele de îmbracaminte includ pantaloni, tricouri, lenjerie de corp si rochii, fabricate mai ales în China si în alte tari în curs de dezvoltare. Ulterior, organizatia a supus textilele unor analize.

„În aproximativ doua treimi din cele 141 de esantioane au fost detectati etoxilati de nonilfenol (NPE)”, a afirmat Greenpeace. În plus, pe unele haine au fost identificati ftalati sau coloranti care contin amine cancerigene.

Etoxilatii de nonilfenol (NPE) sunt produse chimice utilizate frecvent ca detergenti în numeroase procese industriale si în producerea unor textile naturale si sintetice. Deversate în canale, se descompun în nonilfenol (NP), un produs secundar foarte toxic care actioneaza ca perturbator hormonal.

Marcile vizate „sunt actori de anvergura în industria modei (…) doar Zara produce 850 de milioane de articole de îmbracaminte pe an. Se poate imagina amploarea amprentei toxice pe care o lasa pe planeta, în special în tari în dezvoltare precum China, unde sunt confectionate multe dintre aceste produse”, a subliniat Li Yifang, de la Greenpeace.

În 2011, Greenpeace a publicat „Dirty Laundry” si „Dirty Laundry 2”, doua rapoarte care aratau cum furnizorii unor mari grupuri textile otraveau apa unor fluvii chineze eliminând substante chimice care se regaseau în fibrele unor produse vândute.

Gaidau Ion, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie