TVA la incasare modificat inainte de intrarea in vigoare

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 772 din data de 15 noiembrie 2012 a fost publicata Legea nr. 208/2012 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Legea aproba OG nr. 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prin care a fost introdus sistemul de TVA la incasare, aducandu-i insa si modificari si completari, dupa cum urmeaza:

Potrivit OG nr. 15/2012, dintre operatiunile pentru care sistemul TVA la incasare nu poate fi aplicat fac parte si livrarile de bunuri/prestarile de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber-profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.

Actul normativ completeaza aceste norme cu mentiunea ca in cazul in care, ulterior emiterii facturii, se incaseaza in numerar o parte sau contravaloarea integrala a acesteia, pentru taxa aferenta acestor sume nu se aplica regulile generale de de exigibilitate (potrivit carora TVA este exigibila la data la care are loc faptul generator, data emiterii facturii, data la care se incaseaza avansul, data  extragerii numerarului, din masini automate de vanzare, de jocuri sau alte masini similare).

Alte modificari se refera la regulile de exigibilitate in cazul contribuabililor care au fost inregistrati din oficiu pentru a aplica sistemul TVA la incasare deoarece, desi aveau obligatia sa aplice acest sistem, nu au depus la timp notificarea din care sa rezulte ca cifra lor de afaceri este sub plafonul de 2.250.000 lei.
Potrivit noilor reglementari, in cazul acestor contribuabili, in perioada a cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare si data inregistrarii din oficiu in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA  la incasare, dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de persoana impozabila este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, iar pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila in perioada respectiva se aplica regulile privind exigibilitatea taxei prevazute prin sistemul TVA la incasare. In reglementarea anterioara, in aceasta situatie se aplicau regulile generale cu privire la exigibilitatea TVA.

La fel, in cazul contribuabililor radiati din oficiu din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, pentru achizitiile efectuate in perioada a cuprinsa intre data la care aveau obligatia de a nu mai aplica sistemul TVA la incasare si data radierii efective din sistem, se aplica regulile generale privind exigibilitatea taxei si nu regulile cu privire la sistemului TVA  la incasare, asa cum a fost stabilit initial.

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie