Tunelul de metrou din Drumul Taberei va fi sapat de Sfanta Filofteia

 

Primul utilaj TBM (Tunnel Boring Machine) care va sapa tuneluri de metrou la tronsonul Drumul Taberei – Eroilor de pe Magistrala 5, sfintit cu numele Sfintei Mucenite Filofteia, a fost pregatit de lansare si va începe lucrul la sfârsitul lunii ianuarie, informeaza constructorul.

Cele doua utilaje TBM (Tunnel Boring Machine) care vor sapa tunelurile de metrou pe tronsonul Drumul Taberei – Eroilor, sfintite în iulie cu numele mucenitelor Varvara si Filofteia, au fost puse pe pozitie, la punctul de lucru al viitoarei statii Academia Militara, potrivit unui comunicat din partea asocierii responsabile de construirea magistralei – Astaldi SpA-FCC Construccion SA-AB Construct SRL.

Utilajul „Sfânta Mucenita Filofteia” a fost pregatit pentru a începe lucrul de la sfârsitul lui ianuarie 2013, iar la o luna dupa va fi lansat si celalalt utilaj.

Traseul acestora este programat pe baza unor indicatori meniti sa asigure desfasurarea în parametri optimi de calitate si siguranta a lucrarilor. Pentru stabilirea traseului, a fost analizata litologia terenului pe unde vor trece cele doua utilaje, din 50 în 50 de metri, prin foraje executate la 30 de metri adâncime.

Utilajele – care vor lucra non-stop, sub monitorizarea permanenta a echipelor de specialisti instruiti în utilizarea lor – beneficiaza de cea mai moderna solutie tehnologica de construire a tunelurilor de metrou la nivel international – Earth Pressure Balance (EPB).

EPB este o tehnologie de tunelare bazata pe escavarea pamântului prin presiune. Tehnologia permite lucrul în toate tipurile de soluri, mentinând neafectat nivelul de siguranta, chiar si în cele mai dificile dintre acestea.

Tunelul Canalului Mânecii, sapat pe distanta de 38 de kilometri sub mare, tronsoane din metroul londonez si mare parte din tunelurile de metrou construite în ultimii 20 de ani la nivel mondial au fost realizate cu ajutorul acestei tehnologii.

Tronsonul Drumul Taberei – Eroilor de pe Magistrala 5 are o lungime totala de peste sase kilometri si 10 statii.

Laura Mitran, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie