Modificarea sistemului TVA la incasare

 

La nici trei luni de la introducerea sistemului TVA la incasare in Codul fiscal si fara ca acesta sa fi fost pus in practica, prevederile care il reglementeaza au fost modificate pentru a clarifica anumite aspecte. Modificarile au fost publicate deja in Monitorul Oficial, fiind anuntate de secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, inca de acum o saptamana.

OG nr. 15/2012, actul normativ prin care Guvernul a introdus in Codul fiscal sistemul TVA la incasare, a fost aprobata prin Legea nr. 208/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 772, din 15 noiembrie 2012.

Potrivit Consitutiei, ordonantele emise de Guvern trebuie sa fie aprobate prin lege de Parlamentul Romaniei pentru a-si produce efectele juridice.

Parlamentarii au aprobat OG nr. 15/2012, insa i-au adus si o serie de amendamente care vizeaza exclusiv sistemul TVA la incasare, sistem care se va aplica de la 1 ianuarie 2013 si care presupune plata TVA la incasarea facturii, si nu la emiterea ei.

Legea nr. 208/2012 completeaza, spre exemplu, prevederile referitoare la operatiunile pentru care nu se aplica sistemul TVA la incasare.

Potrivit prevederilor legale, printre operatiunile pentru care noul sistem nu poate fi aplicat se numara si livrarile de bunuri/prestarile de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.

Actul normativ publicat recent clarifica aceasta dispozitie legala si stabileste ca, in cazul in care, ulterior emiterii facturii, se incaseaza in numerar o parte sau contravaloarea integrala a acesteia, pentru taxa aferenta acestor sume nu se aplica regulile generale de exigibilitate (care stabilesc ca TVA este exigibila la data la care are loc faptul generator, la data emiterii unei facturi, la data la care se incaseaza avansul, la data extragerii numerarului din masini automate de vanzare, de jocuri sau din alte masini similare).

Liviu Voinea explica public acum aproximativ o saptamana ca acest amendament permite contribuabililor sa nu plateasca penalitati de intarziere sau dobanzi pentru neachitarea la timp a taxei, avand in vedere ca, in mod obisnuit, la plata prin numerar exigibilitatea TVA se muta la emiterea facturii.

Totodata, legea modifica regulile de exigibilitate si in cazul contribuabililor care au fost inregistrati din oficiu pentru a aplica sistemul TVA la incasare pentru ca, desi aveau obligatia sa aplice acest sistem, nu au depus la timp notificarea din care sa rezulte ca cifra lor de afaceri este sub plafonul de 2.250.000 lei.

Noilre reguli stabilesc ca in cazul acestor contribuabili, in perioada a cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare si data inregistrarii din oficiu in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA  la incasare, dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de persoana impozabila este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, iar pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila in perioada respectiva se aplica regulile privind exigibilitatea taxei din sistemul TVA la incasare, si nu cele generale, cum se stabilise in reglementarea initiala.

In mod similar, in cazul contribuabililor scosi din oficiu din sistemul TVA la incasare, pentru achizitiile efectuate in perioada a cuprinsa intre data la care aveau obligatia de a nu mai aplica sistemul TVA la incasare si data la care au fost efectiv scosi din sistem, dreptul de deducere a TVA ia nastere in conditiile sistemului normal de TVA, adica la momentul exigibilitatii TVA. Initial, se stabilise ca dreptul de deducere pentru aceste persoane impozabile se exercita in conditiile sistemului TVA  la incasare,  adica este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.

Legea nr. 208/2012 reformuleaza si art. 134^2, alin. 3, lit. a), eliminand exceptia pe care acesta o continea. In momentul de fata, lit a) a alin. 3 de la art. 134^2 stabileste doar ca „persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 2.250.000 lei, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul.”

Formularea anterioara continea si mentiunea ca aceste persoane impozabile aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul, ” cu exceptia situatiei in care persoana impozabila este inregistrata din oficiu in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare”.

Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie