Reversul medaliei a unei companii de success: IKEA a apelat la munca fortata din partea detinutilor politici in anii 80
Producatorul suedez de mobila IKEA a scos la iveala unele amanunte despre politica adoptata de companie cu peste 20 de ani in urma.
Cunoscut pentru preturile scazute, IKEA a recunoscut ca a apelat la munca fortata din partea detinutilor politici din Germania de Est pentru a-si mentine costurile cat mai mici, scrie The New York Times, citat de b1.ro.
Un raport al companiei de audit Ernst & Young a scos la iveala faptul ca IKEA a beneficiat in mod constient de munca prestata de detinuti politici in fosta Germanie de Est, care i-a asigurat o buna parte din productie in anii 1980.
Producatorul suedez a comandat raportul in luna mai, ca urmare a acuzatiilor ca a folosit detinuti politici, iar o parte a angajatilor companiei suedeze stiau de asta.
„Cu toate ca grupul IKEA a facut pasi pentru a se asigura ca detinutii nu erau folositi in productie, este clar acum ca aceste masuri nu au fost eficiente”, au declarat reprezentantii companiei intr-un comunicat.
Acuzatiile la adresa Ikea au aparut in urma cu un an in presa din Germania si din Suedia. Recunoasterea faptelor de catre grupul suedez ajuta grupurile de victime sa obtina compensatii pentru munca pe care au fost fortati sa o depuna in timpul guvernului comunist din Germania de Est, un subiect eclipsat ani de-a randul de programul de munca silnică al nazistilor.
„Exista foarte putina recunoastere”, spune Hugo Diederich, presedintele Asociatiei Victimelor Stalinismului, care a fost si el fortat sa munceasca in timpul regimului comunist.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!