Firma la care viseaza orice angajat

 

Firma la care visează orice angajat: o societate din Târgu Jiu, controlată doar de salariaţi a făcut profit de 3 mil.lei în T3

Producătorul de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE), controlat de salariaţi, a obţinut în trimestrul al treilea din acest an un profit net de peste 3 milioane de lei (0,8 milioane de euro), comparativ cu un câştig de 192.000 de lei în perioada similară a anului trecut.

Câştigul din trimestrul al treilea a dus profitul din primele nouă luni al Artego la 6,7 mil. lei (1,5 mil. euro), cel mai ridicat nivel din 2007, an în care compania a făcut profit record, de 12,5 mil. lei.

Acţiunile Artego Târgu-Jiu au înregistrat cea mai bună evoluţie de pe bursă în 2012, susţinută şi de rezultate, urcând cu 165% de la finele anului trecut, respectiv de la un preţ de 2,1 lei/acţiune la 5,56 lei/titlu, cotaţie atinsă pe parcursul şedinţei de ieri. Creşterea preţului a majorat cu 5,3 mil. euro valoarea participaţiei de 70% pe care o controlează salariaţii companiei, de la 3,2 mil. euro la 8,5 mil. euro.

Evoluţia rezultatelor şi a acţiunilor Artego din acest an vine în contextul în care directorul general al companiei, Viorel David, care conduce firma de două decenii, a declarat recent că Artego este de vânzare şi aşteaptă cumpărători, iar Cătălin Chelu s-a aflat mai tot timpul la cumpărare în ultima perioadă, investitorii speculând o posibilă tranzacţie.

Chelu a ajuns să deţină prin intermediul Electroargeş peste 10% din acţiunile Artego, dar nu a reuşit să obţină un loc în consiliul de administraţie.

Îmbunătăţirea profitabilităţii, care s-a triplat în acest an, ar putea fi de asemenea o măsură de pregătire a societăţii în vederea vânzării, pentru a o face mai atractivă în faţa investitorilor interesaţi. În vederea promovării societăţii conducerea Artego a luat anul trecut măsura de a muta compania de pe piaţa RASDAQ pe piaţa reglementată a BVB.

Creşterea profitului Artego a venit pe fondul unui avans de doar 0,8% la nivelul afacerilor, care au ajuns la aproape 140 mil. lei (31,6 mil. euro) după primele trei trimestre ale anului.

Compania a reuşit să-şi majoreze profitul din exploatare de trei ori, la circa 10,1 mil. lei, în principal ca urmare a unui program de reducere a costurilor şi a unui avans uşor al vânzărilor la export.

Echipa managerială a firmei a încercat să menţină preţurile produselor la un nivel acceptabil şi chiar reducerea unora prin reducerea cheltuielilor cu materialele, cu personalul, utilităţile, serviciile şi cu dobânzile, prin refinanţarea creditelor cu dobânzi şi comisioane ridicate. În sensul reducerii cheltuielilor cu materiile prime s-a încercat găsirea unor soluţii de natură tehnică şi obţinerea unor amestecuri mai ieftine care să corespundă nivelului de calitate impus de standarde„, se arată în raportul companiei.

Compania importă din China principala mate­rie primă, cauciucul, al cărui preţ este influenţat în principal de cotaţia ţiţeiului. Ieftinirea petrolului din acest an a influenţat pozitiv rezultatele Artego, însă compania a fost dezavantajată de întărirea dolarului faţă de leu, în condiţiile în care impor­turile se realizează în dolari.

Totodată, producătorul de benzi din cauciuc a fost avantajat în ultimii doi ani de seceta puternică, în condiţiile în care termocentralele şi producătorii de cărbune, care sunt principalii clienţi ai Artego, şi-au intensificat producţia pentru a compensa scăderea energiei din surse hidro.

Salariaţii Artego deţin prin intermediul Asociaţiei PAS circa 70% din acţiuni. La preţul de ieri, de 5,56 lei/unitate, compania este evaluată pe bursă la 12,2 mil. euro.

zf.ro

 

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie