Ponta: Romania nu e membra UE de randul doi. Basescu trebuie sa ia pozitie la Bruxelles
Premierul Victor Ponta a declarat vineri la Tragu-Mures, ca la Consiliul European, unde se va discuta problema bugetului european pentru perioada 2014-2020, vor fi vizate interese fundamentale ale Romaniei, iar presedintele Traian Basescu „are obligatia fie sa obtina ceea ce Comisia Europeana si Parlamentul European au considerat ca e corect pentru Romania, fie sa-si utilizeze dreptul de veto”.
El a subliniat ca, fiind vorba de interese fundamentale ale Romaniei, problema nu se mai pune in termenii conflictelor dintre presedinte si prim-ministru.
„Aici nu mai putem vorbi de conflicte între presedinte si prim-ministru. Aici vorbim de ceea ce Romania a negociat pana acum. Aceste interese fundamentale ale Romaniei au fost sprijinite atat de Comisia Europeana, prin propunerea pe care a facut-o, cat si de Parlamentul European, de cei doi presedinti. Si atunci reprezentatul Romaniei – pentru ca domnul Basescu nu se reprezinta pe el insusi, si eu, daca merg, nu ma reprezint pe mine – are obligatia fie sa obtina ceea ce Comisia Europeana si Parlamentul European au considerat ca e corect pentru Romania, fie, bineinteles, sa-si utilizeze, ca orice alta tara membra a UE, si nu membra de randul doi sau trei, ci membra egala cu toate celelalte tari, sa-si utilizeze dreptul de a se opune, dreptul de veto”, a spus Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ironic, ca, de la anuntul privind posibilitatea utilizarii dreptului de veto de catre Romania la Consiliul European, toti liderii statelor contributoare „s-au bagat sub birouri”, mentionand ca „nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles”, mentionand ca si el este pregatit sa folosească dreptul de veto, daca se incalca Tratatul.
„De 8 ani n-am vazut niciun stat facand veto in CE atunci cand nu s-a incalcat Tratatul”, a mai precizat el.
Utilizarea de catre un stat UE a dreptului de veto in Consiliul European la voturile care necesita unanimitate reprezinta un instrument extraordinar, de obicei amanandu-se momentul votului si fiind continuate negocierile pana la realizarea compromisului.
Potrivit Tratatelor UE, adoptarea cadrului bugetar al Uniunii se inscrie in randul domeniilor pentru care este nevoie de un vot in unanimitate al membrilor Consiliului European.
Practica la nivelul UE este ca dreptul de veto reprezinta o procedura de exceptie, iar statul care il invoca trebuie si sa convinga ca protejeaza astfel interesele sale fundamentale.
Precedente privind blocarea deciziei Consiliului European la momentul votului nu au mai fost inregistrate in ultimii ani, existand obligatia Consiliului si a presedintelui acestuia de a gasi, prin negociere, solutii de compromis care sa acomodeze pozitiile tuturor statelor.
Pe de alta parte, pozitia de blocare de catre tara noastra a deciziei Consiliului European privind cadrul financiar 2014-2020, asa cum a fost invocata de catre premierul Victor Ponta avand in vederea nemultumirea fata de propunerea inaintata de presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, nu este obligatorie pentru presedintele Traian Basescu. Acesta are putere de decizie asupra mandatului si pozitiei exprimate in numele Romaniei in cadrul Consiliului European.
Premierul Victor Ponta a declarat joi ca, in intalnirea de la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, i-a prezentat acestuia discutiile avute pana in prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020, insistand asupra faptului ca nu poate fi acceptata propunerea recent prezentata de presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, care implica scaderi de fonduri atat pentru politica agricola comuna, cat si pentru politica de coeziune si introducerea unor criterii noi, defavorabile Romaniei, de stabilire a alocatiilor.
Ponta a subliniat ca acestea reprezinta “obiective fundamentale pentru Romania” si ca Guvernul considera necesara inclusiv folosirea dreptului de veto al Romaniei dacă rezultatul negocierilor va fi conform cu propunerea lui Van Rompuy.
Totodată, potrivit unor surse europene citate de Mediafax, este foarte putin probabil ca la Consiliul European de saptamana viitoare Romania sa ramana izolata in sustinerea opozitiei fata de propunerea lui Van Rompuy, aceasta nefiind agreata atat de Franta si alte tari membre cum ar fi Italia, Spania, Polonia din cauza reducerilor pentru Politica Agricola Comuna, precum si de Marea Britanie.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!