Analiza Deloitte: 59% dintre investitorii din Europa Centrala se asteapta la declin pe plan economic

 

Deloitte a publicat ultima editie a Studiului privind nivelul de încredere al investitorilor din Europa Centrală (Private Equity Confidence Index), studiu care monitorizează nivelul de încredere ale comunității de investitori din Europa Centrală la fiecare șase luni de aproape 10 de ani.

Potrivit studiului Private Equity Confidence Index, optimismul investitorilor din Europa Centrala a scazut cu 30 de puncte de la acest ultim raport, de la 101 la 71, scăderea fiind semnificativă, însă nu atât de abruptă precum cele înregistrate în octombrie 2007, octombrie 2008 și octombrie 2011.

Principalele concluzii ale studiului:

• Nivelul de incredere al investitorilor a urcat si a coborat in ultimii doi ani, astfel ca am ajuns acum la al patrulea raport semestrial consecutiv in care traiectoria pozitiva sau negativa reflectata de raportul anterior este rasturnata.

• Astfel de modificări la nivelul percepției se datorează incertitudinii copleșitoare a mediului de investiții, în special pentru că investitorii așteaptă soluții concrete la turbulențelor din zona euro

• Ponderea respondenților care așteaptă o scădere în activitatea de piață în următoarele șase luni (28%) a crescut în mod substanțial față de aprilie (12%), dar este departe de cel mai recent punct culminant din ultimele 12 luni (50%)

• 76% nu anticipează nicio schimbare în valoarea medie a tranzacțiilor

• 45% spun că se așteaptă să se concentreze pe gestionarea portofoliului, mai degrabă decât pe investiții noi sau atragerea de noi fonduri.

Garret Byrne – Partener Deloitte, privată Sef capitalului Europa Centrală a declarat că acestea variație este determinată pe de o parte de temerile persistente privind piețe de export cheie ale zonei euro și, pe de altă parte, din cauza îndoielilor cu privire la perspectivele de redresare în țări precum Republica Cehă și Ungaria și probabilitatea unor creștereri mai lente în Slovacia, România și chiar în centrul de putere regională, Polonia.

Studiul din aprilie 2012 arăta apariția și creșterea unei anumite încrederii a investitorilor în economie, 23% dintre respondenți anticipau o îmbunătățire a climatului economic. Acum, situația s-a schimbat, niciun investior chetionat nu a preziz vremuri mai bune, 59% din aceștia au răspun că se așteaptă la scăderi în continuare. Acest răspuns este al treilea cel mai negativ la această întrebare, de la lansarea sondajului în anul 2003.

codfiscal.realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie