Actiunea civila si actiunea penala in procesul penal

 

In cadrul procesului penal pot fi exercitate doua tipuri de actiuni, actiunea penala si actiunea civila, ambele izvorand din savarsirea unei infractiuni.

Actiunea penala este mijlocul prin intermediul caruia se realizeaza tragerea la raspundere penala a persoanei care a savarsit o infractiune, restabilinduse astfel ordinea de drept incalcata prin sanctionarea infractorului.

Actiunea civila este instrumentul prin intermediul caruia se realizeaza tragerea la raspundere civila a inculpatului, precum si a partii responsabile civilmente ori a succesorilor acestora in vederea acoperirii prejudiciului cauzat de inculpat prin savarsirea infractiunii.

In mod firesc, actiunea principala este actiunea penala, fara de care nu ar putea exista procesul penal, in timp ce actiunea civila este o actiune accesorie.

De regula, actiunea civila este alaturata actiunii penale in cadrul procesului penal, insa aceasta poate fi exercitata si separat in fata instantei civile. Atunci cand este judecata odata cu actiunea penala, solutiile ce vor fi date cu privire la aceasta influenteaza, in mod decisiv, solutionarea pretentiilor civile, dupa cum vom vedea mai incolo.

De altfel, in art. 347 C.proc.pen. se prevede pentru instanta posibilitatea disjungerii actiunii civile si amanarii judecarii acesteia intro alta sedinta, in cazul in care rezolvarea pretentiilor civile ar provoca intarzierea solutionarii actiunii penale.

Daca in cadrul aceluiasi proces penal se exercita concomitent atat actiunea penala, cat si actiunea civila, acesta va avea doua laturi: latura penala si latura civila.

Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie