Referendum si la Alba pe 9 decembrie pentru mineritul din Apuseni si proiectul Rosia Montana
Consiliul Judetean Alba a aprobat vineri, in sedinta extraordinara, organizarea unui referendum in 35 de localitati din Muntii Apuseni in legatura cu repornirea activitatilor miniere din zona. Consultarea publica va avea loc in ziua alegerilor parlamentare, 9 decembrie 2012.
Referendumul a fost propus Consiliului Judetean de 35 de primari din zona Muntilor Apuseni care vor repornirea activitatilor miniere in scopul crearii de noi locuri de munca si revitalizarii economice a zonei. Concret, ideea referendumului apartine Primariei din Rosia Montana ai carei reprezentanti vor autorizarea proiectului minier initiat de compania romano-canadiana Rosia Montana Gold Corporation.
Dupa dezbateri aprinse legate de forma intrebarii care urmeaza sa fie adresata populatiei din cele 35 de localitati, consilierii judeteni au votat un compromis. Intrebarea face referire generala la minieritul din Apuseni dar si la proiectul Rosia Montana si suna astfel: “Sunteti de acord cu repornirea minieritului in Muntii Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana”. Referendumul se adreseaza unui numar de 72.000 de alegatori cu drept de vot.
Proiectul minier este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation, al carei actionar principal este compania canadiana Gabriel Resources. Actiunile societatii sunt tranzactionate la bursa din Toronto. O actiune Gabriel Resources valoreaza acum 2,75 dolari canadieni, dupa ce in 2011 a ajuns si la 8 dolari. Un foarte probabil vot pozitiv intr-un procent foarte ridicat la referendum va influenta inevitabil, tot pozitiv, si cotatia actiunilor companiei canadiene.
La Rosia Montana se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Firma canadiana Gabriel Resources detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.
In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
2 comentarii
un referendum bun venit, pentru ca in sfarsit vocea localnicilor se va auzi si autoritatile nu vor mai putea ignora opinia motilor
In afara de a vinde tot potentialul tarii, resurse umane, minerale, culturale, ce mai stim face? Cine se gandeste ce semnificatie are „desteapta-te romane din somnul cel de moarte”??????? Ce faceti pentru Romania??? Ce fac reprezentantii ei actuali??? Nu naumai motii fi cianurati, dar si toti din avalul lor. De ce nu facem un referendum si pentru restul romanilor daca vor locuri de munca, un program economic coerent pe luga durata??? Haaaaaaaa????