Apicultorii din Romania invidiati de cei din Anglia pentru fondurile primite si pentru productia in crestere

 

Odata cu scaderea dramatica a productiei de miere din acest an, apicultorii britanici sunt din ce in ce mai frustrati de lipsa de fonduri guvernamentale si ale UE. Dupa un an dezastruos pentru miere, ei se intreaba de ce nu ajung si la ei mai mulţi bani ai UE si ai guvernului, in contextul in care fondurile alocate unor tari precum Ungaria si Romania au contribuit la o crestere semnificativa a productiei de miere in ultimul deceniu, relateaza The Telegraph.

Asociatia Britanica a Apicultorilor a anuntat recent o scadere de 72% in productia de miere din acest an, din cauza vremii nefavorabile. O cercetare recenta a Asociatiei Fermierilor din Albinarit a relevat ca productia s-a redus la jumatate in 2012, echivalentul unei pierderi de 7 milioane de lire sterline pentru industria din Marea Britanie.

Comerciantii apicoli, precum James Hamill de la ”Hive Honey Shop” din sudul Londrei, cred ca finantarea UE ar putea imbunatati productivitatea, asa cum s-a intamplat si in alte atri din Europa. „Am dori sa vedem ca fondurile guvernamentale sunt platite direct apicultorilor si nu unor firme de cercetare, organizatii de caritate si universitati, ci direct oricui creste albine si intretine un stup”, a afirmat Hamill.

Apicultorii din Romania, care primesc deja finantare directa de la UE, si-au dublat coloniile de albine in ultimul deceniu. Intre 2000 si 2010, tara a produs 24.700 de tone de miere. Apicultorilor romani li s-a promis continuarea finantarii UE pana la sfarsitul lui 2014. Tara va primi 3,4 milioane de euro pana la sfarsitul lui 2012, la fel si in 2013. Aceasta crestere a productiei pare sa progreseze in anii urmatori, in contextul in care o continuare a finantarii UE, imbinata cu programe educationale, masuri ale agriculturii ecologice, registre ale apicultorilor si factori geografici se dovedesc esentiale pentru succesul mierii in aceasta tara, subliniaza ziarul britanic.

In conditiile in care peste 80% din produsele apicole de pe rafturile din Marea Britanie sunt importate din tari ale UE, printre care si Romania, Patrick Robinson, directorul de operatiuni de la compania ”Rowse Honey”, a constatat avantajele programelor apicole, cum ar fi cele din Romania.

”Noi folosim tipuri de miere din Romania, cum ar fi cea de salcam si tei, precum si cea poliflora. Prin finantare UE, Romania incurajeaza apicultura iar numarul apicultorilor este, credem noi, in crestere”, a afirmat el, scrie Agerpres citat de Capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie