Succes pe bursa in cazul vanzarii de energie de la Hidroelectrica.14 companii s-au batut in primele 2 licitatii

 

Noua oferta de vanzare a energiei hidro pe bursa de energie OPCOM a inceput cu dreptul pentru Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producatori de electricitate din Romania, companie aflata acum in insolventa.

In primele doua oferte de vanzare derulate pana in acest moment s-au luptat pentru pachetele de energie scoase la vanzare de companie 14, respectiv 13 companii, presul de adjudecare fiind de 236,5 lei pe MWh, respectiv 233,51 de lei pe MWh. Castigatorii celor doua licitatii din cele sapte programate sunt Transelectrica si Repower Furnizare Romania.

Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producatori de energie din Romania, incearca din nou sa vandă o cantitate de electricitate semnificativa pe bursa OPCOM, compania aflata in insolventa plasand 35 de oferte de vanzare in valoare de 85 de milioane de euro.

Aceasta este cantitatea de energie pe care compania a incercat sa o vanda recent pe OPCOM, dar unde nu s-au prezentat cumparatori din cauza faptului ca Hidroelectrica cerea un avans de 50% din valoarea contractului la cateva zile de la semnare. Cum cantitatile de energie in cele mai multe cazuri urmau sa fie livrate abia in lunile martie-aprilie 2013, cumparatorii nu s-au inghesuit sa ia energia hidro, motiv pentru care oferta de vanzare a Hidroelectrica a fost un esec. Acum compania a renuntat la avansul de 50%.

In total, Hidroelectrica spera sa vanda in perioada 14-20 noiembrie 1,75 TWh de energie pe bursa OPCOM, necesarul de consum al unei companii de talia ArcelorMittal Galati. Toate ofertele de vanzare pornesc de la pretul de 220 de lei pe MWh. Astfel, oferta Hidroelectica se ridica la peste 85 de milioane de euro. In cazul In care aceasta va avea succes, va fi cea mai mare tranzactie realizata de Hidroelectrica pe bursa de energie OPCOM.

Iesirea Hidroelectrica pe bursa de energie OPCOM reprezinta aproape o premiera pentru compania de stat. Odata cu intrarea in insolventa a Hidroelectrica, sase din cele zece contracte directe ale companiei au fost denuntate. Euro P.E.C., EFT AG, EFT Romania (Energy Financing Team), Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si la final Energy Holding au fost rand pe rand decuplate dupa ce numai in perioada 2006-31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 miliarde de lei. Suma reprezinta profiturile care au trecut pe langa compania de stat care a preferat sa-si vanda energia catre acesti intermediari in loc sa o tranzactioneze in piata. Acum Hidroelectrica mai da energie pe contracte directe catre Alro, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica.

Firma are nevoie de lichiditati in contextul in care potrivit celor mai recente informatii in primele noua luni ale anului Hidroelectrica a inregistrat pierderi de 60 de milioane de euro.

Zf.ro.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie