Proiectul de amnistiere si gratiere a unor pedepse va fi franat la CSM

 

Proiectul de amnistiere si gratiere a unor pedepse va fi franat la CSM, desi penitenciarele au nevoie de el ca de aer! Propunerea legislativa fiind avantajoasta pentru Adrian Nastase, incarcerat in „Trofeul Calitatii”, se va lovi de blocajul Ghica-Haineala-Stanciu.

Consiliul Superior al Magistraturii, prezidat de Alina Ghica si Oana Haineala va lua in discutiei, joi 15 noiembrie 2012, propunerea legislativa privind amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse. Desi CSM nu e transparent înainte de a decide ceva, avem informatii ca este vorba chiar despre proiectul de lege intitulat „Lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse„, initiat de catre deputatul PSD Madalin Voicu si de catre presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Paun. In cuprinsul acestui proiect care a fost depus la Camera, se sublinia ca pedepsele cu inchisoarea pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, ar putea fi gratiate in intregime, in timp ce infractiunile pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda ar putea fi amnistiate. Initiativa legislativa a celor doi deputati prevede, totodata, si gratierea minorilor trimisi intr-o scoala speciala de munca si reeducare.

Cu siguranta, CSM nu va fi de partea acestui proiect, intrucat acest lucru ar putea sa-l favorizeze pe Adrian Nastase, in prezent condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare, de completul condus de Livia Stanciu, care este si membru de drept al CSM. Mai mult ca sigur CSM nu ar fi de acord cu aceasta propunere legislativa care l-ar avantaja pe Nastase, in conditiile in care tocmai, in urma cu cateva luni, il numea „exponentul coruptiei”. Ramane de vazut ce hotararea va lua plenul CSM joi cu privire la amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse!
De la gratieri si amnistieri sunt exclusi recidivistii.

Proiectul legislativ prevede gratierea cu o treime a pedepselor cu inchisoarea intre 6 si 8 ani inclusiv, gratierea cu o cincime a pedepselor cu inchisoarea intre 8 si 10 ani inclusiv. Proiectul de lege prevede ca de la aceste gratieri si amnistieri sunt exclusi cei recidivisti prin condamnari anterioare sau condamnati pentru infractiuni savarsite in stare de recidiva. Cei care au savarsit infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni de omor, vatamare corporala grava, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate in mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuala, incest, talharie, inselaciune, delapidare, ultraj, tortura, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupediante, proxenetism nu se afla printre beneficiarii acestui proiect de lege.

Motivul invocat de initiatorii proiectului de Lege: supraaglomerarea penitenciarelor.
De asemenea, cei care au savarsit infractiuni prevazute de Legea sigurantei, de

Legea combaterii evaziunii fiscale si de Legea privind combaterea traficului si consumului de droguri nu pot beneficia de aceste prevederi ale proiectului de lege. Proiectul de lege prevede ca persoanele gratiate care, in curs de trei ani, savarsesc cu intentie o infractiune, vor executa pe langa pedeapa stabilita si pedeapsa gratiata. Proiectul de lege are numarul de inregistrare 331/2012, fiind depus la Biroul Permanent al Camerei in data de 2 octombrie 2012. In expunerea de motive a proiectului de lege cei doi initiatori argumenteaza necesitatea adoptarii unor astfel de reglementari legale prin necesitatea oferirii posibilitatii ca persoanele condamnate care au savarsit infractiuni ce nu prezinta un pericol social ridicat si cele care in timpul executarii pedepsei au dat dovezi temeinice de indreptare sa beneficieze de clementa legiuitorului. Un alt argument invocat de initiatori se refera la ameliorarea supraaglomerarii penitenciarelor.

luju.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie