Proiect de lege in dezbatere publica – stagii de adaptare profesionala pentru absolventii de invatamant superior

 

Stagiul  de adaptare profesionala este un proiect de lege aflat in dezbatere public ape site-ul  Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), si se vrea a fi mijlocul prin care se realizeaza tranzitia de la sistemul de educatie la piata muncii.

Stagiile de adaptare profesionale se vor realize in baza unu contract pentru o perioada cuprinsa intre sase si douasprezece luni, la finalul careia absolventii vor fi evaluaţi si vor obţine un calificativ.

Perioada de stagiu se va putea organiza la debutul in profesie, o singura data dupa fiecare forma de invatamant de nivel superior absolvita.

Stagiarul va avea la locul de munca un formator, ales dintre salariatii calificati, cu o experienta profesionala de cel puţin doi ani in domeniul în care urmeaza sa se realizeze stagiul. Formatorul va putea avea cel mult trei stagiari.

La sfarsitul stagiului, formatorul va intocmi un referat in vederea evaluari stagiarului, care va cuprinde descrierea activitatii desfasurate, aptitudinile pe care le-a dovedit stagiarul in modul de indeplinire a atributiilor de serviciu si conduita in timpul serviciului.

In cazul in care stagiaul nu este multumit de calificativul de evaluare, acesta poate contesta raportul, iar conducatorul societatii va fi obligat sa solutioneze contestatia. Daca nici dupa calificativul dat de conducatorul unitatii sau a sefului de department, stagiarul nu este multumit, el se poate adresa instantei judecatoresti competente in materia conflictelor de munca.

La sfarsitul perioadei de stagiatura, angajatorul ii va elibera acestuia o adeverinta din care rezulta perioada de desfasurare a activitatii, aceasta constituind vechime in munca si stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat indiferent de calificativul obtinut si vechime in specialitate, daca stagiarul a obtinut calificativul “corespunzator”.

Contractul de adaptare profesionala va fi incheiat odata cu contractul individual de munca, constituind anexa la acesta din urmă.

Salariul de baza lunar al stagiarului, stabilit prin contractul individual de munca, va fi cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, pentru un program de opt ore pe zi, respectiv de 40 de ore in medie pe saptamana.

Stagiile de adaptare profesionala se pot finanta din bugetul propriu al angajatorului, din fondul social european, din bugetul asigurarilor pentru somaj sau din sponsorizari ale persoanelor fizice sau juridice.

De asemenea, angajatorul care organizeaza stagiu de adaptare profesionala in temeiul unui contract specific poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru şomaj, pe perioada derularii contractului de adaptare profesionala, pentru acel stagiar, o sumă egala cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca.

Prin adoptarea noului cadru legislativ se estimeaza o reducere a somajul in randul tinerilor absolventi de studii superioare, imbunatatirea legaturilor intre institutiile statului cu atributii privind piata muncii si angajatori, asigurarea necesarului de forta de munca calificata, de calitate si o imbunatatire a continutului formarii profesionale oferite studentilor.

Proiectul de lege va fi in dezbatere publica pana in 24 noiembrie, precizeaza Mediafax.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie