Economia din nou pe minus in trimestrul trei, din cauza secetei si a declinului constructiilor

 

Economia a scazut in trimestrul al treilea fata de trimestrul precedent din cauza contributiei negative din agricultura si constructii, PIB-ul urmand sa revina in teritoriul negativ si in termeni anuali, considera majoritatea analistilor.

Institutul National de Statistica anunta astazi estimarile „semnal” privind evolutia economiei in trimestrul al treilea.

Productia agricola slaba si criza politica interna, suprapuse pe evolutia nefavorabila din marile economii europene, si-au pus amprenta asupra economiei locale, conform asteptarilor.

Cea mai mare parte a estimarilor indica o scadere a economiei cuprinsa in intervalul 0,4-0,6% atat fata de T3 2011, cat si fata de T2 2012.

Revenirea economiei in teritoriu negativ in T3 vine dupa ce in trimestrul al doilea au aparut semnale incurajatoare de crestere a PIB, dupa doua trimestre consecutive de scadere. Constructiile si industria au fost surpriza pozitiva pentru economia romanească in T2, avand o contributie favorabila la PIB, in timp ce agricultura si comertul au fost pe minus.

In T3 insa, constructiile au revenit pe minus in conditiile incetinirii sau chiar a intreruperii investitiilor in infra­structura pentru a tine in frau deficitul bugetar. Industria cel mai probabil a stagnat sau a inregistrat o crestere modesta, fiind afectata de inrautatirea cererii externe, dupa cum spun analistii.

Redresarea economiei continua sa fie lenta si are nevoie de finantare cat mai ieftina. Insa, cu toate ca banca centrala vede nevoia de dobanzi mai mici pentru finantarea economiei, are putin loc de manevra din cauza cresterii inflatiei peste tinta anuala si a presiunilor de depreciere a leului.

Pe intregul an 2012, cresterea economica ar putea sa fie de numai 0,5%-0,8%, dupa cum indica prognozele ajustate.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, sustinut in principal de evolutia din agricultura si industrie, cu un plus de 11% si respectiv 5%.

Cresterea economica va ramane „modesta” si anul viitor din cauza dificultatilor legate de absorbtia fondurilor europene si a reformelor intarziate, potrivit aprecierilor FMI, iar autoritatile romane cer un al treilea acord consecutiv cu Fondul de teama agravarii crizei externe.

Zf.ro.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie