Din 2014 investitiile in energia eoliana isi vor tempera avantul

 

Din 2009 si pana acum, capacitatea eoliana instalata s-a dublat anual, iar trendul va fi mentinut si anul viitor. Lucrurile se vor schimba incepand cu 2014, cand accesul la finantare va fi mai greoi.

In patru ani, energia eoliana a crescut de la zero la 2.000 MW instalati, estimati pana la finele lui 2012. Aceasta evolutie spectaculoasa este necesara si benefica pentru sistemul energetic romanesc, cu atat mai mult cu cat energia eoliana salveaza combustibilii fosili pentru generatiile urmatoare, fiind, in acelasi timp, de un real ajutor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si evitarea costurilor de mediu impuse consumatorilor de energie electrica din piata locala.

„Consumul de ener­gie noaptea si in weekend limiteaza natural investitiile in regenerabile, prioritare de altfel, la un nivel de 3.000-3.500 MW instalati. Atingerea tintelor de energie regenerabila va insemna reducerea drastica a pretului certificatelor ­verzi si, implicit, a planurilor de afaceri. Finantatorii vor deveni cu atat mai circumspecti in a acorda credite, cu cat ne vom apropia de limita mentionata“, a afirmat  Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste al CEZ Romania.

Potrivit lui Borotea, Romania se afla in pragul unei crize energetice, majoritatea capacitatilor termo avand durata de viata expirata si functionand cu costuri ridicate. Seceta a redus productia hidro la mai putin de jumatate, iar investitiile in producerea energiei electrice lipsesc sau sunt amanate. Nu e de mirare ca tot mai multe companii anunta investitii pe segmentul eolian, sprijinit de stat.

In perioada 2008-2012, legislatia primara referitoare la schema-suport s-a modificat de patru ori. Investitiile in energia verde din Romania sunt atrase de schema de sprijin relativ generoasa, insa investitorii sunt precauti deoarece se tem de instabilitatea legislativa si posibilele amendamente la legea privind resursele regenerabile.

Pentru perioada 2012-2016, exista mai multe scenarii de evolutie, situate intre depasirea cu mult a tintelor de energie verde si neatingerea acestora. In consecinta, evolutia pretului certificatelor verzi poate fi extrem de diversa, intre valoarea minima si cea maxima din lege. „De reflectat ca, desi legea prevede un pret minim al certificatelor verzi, nimic nu garanteaza acest nivel. Estimam o evolutie mult mai lenta comparativ cu anii anteriori a capacitatilor instalate in energie eoliana si regenerabila  in general, cu o perioada decisiva in raport cu pretul certificatelor verzi  incepand cu 2014. Si atunci, investitorii iai vor mai potoli avantul. “, a mai spus Borotea.

Capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie