Medicii de familie vor variante “de rezerva” la sistemul electronic de eliberare a retetelor

 

Cu incepere de la 1 ianuarie 2013, sistemul electronic de eliberare a retetelor compensate si gratuite va fi implementat in toata tara, iar retetele clasice vor fi scoase din uz.

In perioada cuprinsa intre lunile iulie si pana la sfarsitul anului cele doua metode de eliberare a medicamentelor compensate si gratuite functioneaza in paralel.

Pana in acest moment majoritatea medicilor de familie au eliberat retete in format electronic, dar de multe ori se confrunta cu probleme si erori date de sistem.

In acest sens  Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au semnalat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) problemele intampinate de medicii de familie dupa primele patru luni de utilizare a sistemului de prescriere electronica a reţetelor compensate si gratuite.

Intr-un comunicat de presa, transmis marti, reprezentanţii FNPMF au aratat, ca problemele Sistemului Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE) pot fi rezolvate de catre Casa Natională de Asigurari de Sanatate in timp util, astfel incat pacientii sa nu aiba de suferit incepand din 1 ianuarie 2013, cand reteta electronica va deveni singura modalitate de obtinere a medicamentelor gratuite si compensate.

Acestia au precizat ca atunci cand medicul verifica online pe serverul CNAS, in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), daca pacientul aflat in acel moment in cabinet apare in sistem ca asigurat sau nu, in aproximativ 10% din cazuri constata ca serverul CNAS contine date eronate, cum ar fi: elevii care au implinit 18 ani apar neasigurati, desi conform legii, raman asigurati daca isi continua scolarizarea, pana la 26 ani; pensionari cu pensii sub 700 lei apar ca pensionari obisnuiti, cu pensii peste 700 lei; nou-nascutii sunt validati in sistem abia dupa a doua luna, astfel incat nu pot beneficia de servicii in sistemul de asigurari in primele doua – trei luni de viata si nici serviciile acordate acestora nu pot fi decontate conform legii, catre furnizori; persoane cu handicap sau beneficiari ai unor legi speciale care ar avea dreptul la retete gratuite apar ca pensionari obisnuiti.

Cele mai ciudate cazuri semnalate, au fost cele in care  medicul afla interogand SIUI „ca pacientul viu aflat  in fata sa si care solicita un serviciu medical ar fi de fapt decedat”.

In acest fel, datele eronate pun medicul in imposibilitatea de a elibera reteta electronica. Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica verifica in SIUI categoria de asigurat a fiecarui pacient si o preia in reteta electronica automat, iar tot ceea ce nu corespunde, apare ca eroare si nu permite eliberarea retetei, fie in cabinet, fie in farmacii.

Pacientul in loc sa fie tratat este pus pe drumuri, fiind obligat sa mearga la ghiseul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate pentru clarificarea situatiei, au precizat sursele citate.

Rezolvarea situatiilor de acest tip de cele mai multe ori este doar temporara, deoarece in momentul in care CNAS actualizeaza datele de pe server cu cele primite de la partenerii sai (ANAF, inspectoratele scolare, casele de pensii, evidenta populaţiei ş.a.), datele eronate reapar in SIUI„, se mai arata in comunicatul citat.

Medicii de familie au propus in vederea solutionarii acestor probleme, ca in cazul in care datele sunt diferite de cele existente in baza de date, functionarii CNAS sa poată valida manual informatia.

O alta problema semnalata de medicii de familie se refera la timpul necesar verificarii si inregistrarii unei retete electronice in SIPE care este de obicei de 30 – 50 de secunde,dar  exista perioade in care acesta raspunde, uneori cu o eroare, dupa mult mai mult timp.

„Procesul de verificare si inregistrare trebuie reluat, semnatura electronica trebuie revalidata, timp in care activitatea medicului este blocata. Acest lucru duce la nemultumiri ale pacientilor, atat a celui aflat in cabinet in acel moment cat si a celor programati pe care medicul este nevoit sa ii roage sa astepte”, au precizat sursele citate.

Prescrierea retetelor electronice presupune utilizarea unei semnaturi electronice, iar in cazul pierderii sau furtului acesteia, durata de obtinere a unei noi semnaturi este de minimum doua zile.

De asemenea, in cazul zilelor de concediu ale unui medic, procedura de recunoastere in SIUI a semnaturii electronice a medicului inlocuitor nu este in prezent elaborata de catre CNAS. Acest lucru a dus in aceasta perioada de testare la anularea tuturor retetelor prescrise de medicul inlocuitor si refacerea lor de catre medicul inlocuit la revenirea din concediu.

Medicii de familie vor ca SIUI si SIPE sa permita inregistrarea semnaturii electronice a medicului inlocuitor pe CUI-ul furnizorului doar pe perioada inlocuirii, printr-o procedura simpla.

Alte probleme semnalate au fost legate de intreruperile de curent electric, de acces la internet – problemele temporare, ale componentelor hardware si software -, ce duc, potrivit la perturbarea activitatii medicale si la nemultumirea pacientilor, nevoiti sa astepte remedierea problemelor.

Pentru a evita blocarea activitatii, medicii de familie propun ca de la 1 ianuarie 2013, sa ramana in paralel cele doua metode de eliberare a retetelor compensate si gratuite, metoda clasica fiind considerata una de rezerva „In final dorim sa precizam ca speram ca, pana in ianuarie 2013, aceste probleme legate de prescriptia electronica sa fie rezolvate. Avem certitudinea ca este necesar sa existe o varianta de «rezerva», pentru ca pacientii nostri sa nu aibe de suferit in lipsa tratamentului care, astfel, nu ar putea fi prescris”, au aratat reprezentantii SNMF si FNPMF, citati de Mediafax.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie