Razvan Marginea si Alex Bexa, notarii sibieni spalatori de bani

 

Camatarie, batai si violente de neînchipuit,  totul la adapos­tul unor contracte la prima vedere legale. Timp de aproa­pe 6 ani, la adapostul conferit de contracte de vânzare – cumparare, o grupare infractio­nala a terorizat 15 sibieni care au avut nevoie la un moment dat de sume de bani si le-au luat cu camata. Nu le-a trecut prin cap ca asa avea sa înceapa cosmarul vietii lor. Asta pâna când nu a intrat pe fir DIICOT-ul.

Oamenii legii i-au urmarit timp de aproape doua luni si ieri au ridicat 15 din cele 17 persoane învinuite în dosarul de înselaciune si camatarie, al carui prejudiciu depaseste un milion de euro. Surse judiciare au declarat ca printre învinuiti sunt si nume grele, doi dintre ei fiind notari renumiti în Sibiu: Razvan Marginean si Simion Bexa jr. Aceleasi surse au declarat ca o alta persoana învinuita în dosar este angajata a Oficiului Judetean de Ca­dastru si Publicitate Imobiliara. Bianca Jucan nu a fost dusa la audieri la Alba, deoarece este în concediu de crestere a copilului din decembrie 2011. Ea se ocupa de obtinerea certificatelor de carte funciara necesare la încheierea contrac­telor de vânzare – cumparare, la care de multe ori victimele nu erau prezente. Surse din rân­dul anchetatorilor au decla­rat ca si sotul ei, Bogdan, facea parte din gruparea infractio­nala. O alta persoana implicata în acest caz nu a fost înca gasita.

Descinderi matinale

Procurorii Directiei de Inves­tigare a Infractiunilor de Crimi­nalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Alba Iulia, au de­structurat, ieri, un grup infrac­tional organizat, constituit din 17 persoane, doi dintre invinuiti având calitatea de notar public si unul de functionar în cadrul OCPI Sibiu.

Potrivit comunicatului DIICOT, membrii gruparii au obtinut beneficii financiare substan­tiale din savârsirea infractiunilor de înselaciune cu consecinte deosebit de grave, santaj, camatarie si spalare de bani. Nu mai putin de 19 per­chezitii domiciliare au avut loc pe raza municipiului Sibiu si în comuna Selimbar, la locuintele mem­brilor gruparii, la sediul unei societati co­merciale precum si la biroul notarial al lui Razvan Marginean.

Procurorii DIICOT au identificat 15 parti vatamate, pe care învinuitii le-au împrumutat cu sume de bani în valuta, pen­tru care au solicitat si încasat dobânzi saptamânale/lunare de 10-50%. „Pentru a-si asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii gruparii au obligat partile vatamate sa constituie garantii imobiliare. Actele erau în­tocmite în majoritatea cazurilor la biroul Nnotarial al unuia dintre învinuiti, la solicitarea si conform indicatiilor membrilor gruparii si cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferential obtinerea certificatelor de carte funciara”, se arata în comunicatul DIICOT.

Potrivit DIICOT, notarul public primea comisioane sub­stantiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor gruparii la înselarea partilor vatamate, cu ocazia semnarii contractelor de împrumut. Ulterior, învinuitii se manifestau violent cu victimele, le santajau si le amenintau, pentru a le determina sa plateasca sumele de bani si dobânzile fixate discretionar de membrii gruparii. DIICOT arata ca prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala depaseste suma de un milion de euro. „În sarcina inculpatilor se retine savârsirea infrac­tiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, înselaciune cu consecinte deosebit de grave, santaj, camatarie si spalare de bani”, se mai arata în comunicat.

Marginean, relaxat

Timp de mai multe ore, procurorii DIICOT au efectuat verificari la Biroul Notarial al lui Razvan Marginean. În jurul orei 13.30, mascatii l-au ridicat pe notar. Desi a fost învinuit de fapte grave, notarul parea relaxat. A iesit din casa îmbracat în negru si cu ochelari de soare, mâncând o banana si facând cu mâna spre ziaristii prezenti în fata biroului notarial.

Despre Bianca Jucan, seful OCPI Sibiu, Puiu Fesan a declarat ca angajata respectiva este în concendiu pentru cresterea copilului din 1 de­cembrie 2011, neavând abateri disciplinare. Femeia era an­gajata a oficiului din octombrie 2006. În urma perchezitiilor, au fost ridicate mai multe masini de lux, peste 60.000 de euro si o cantitate însemnata de aur.

tribuna.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie