TISE vine in Romania pentru Oltchim
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu, a invitat conducerea TISE sa faca o vizita de lucru în România pentru a discuta despre posibilele investitii ale grupului rus în tara noastra, în special despre Oltchim, sustin surse ministeriale. Presedintele TISE a acceptat invitatia si o delegatie a grupului rus urmeaza sa aiba o întâlnire cu autoritatile noas-tre chiar în aceasta luna, mai spun sursele noastre.
TISE a depus, în primavara, o oferta neangajanta pentru privatizarea Olt-chim. În vara, dupa schimbarea Guvernului, metoda de privatizare a fost schimbata, renuntându-se la conversia creantei AVAS. Licitatia câstigata de Dan Diaconescu a esuat pentru ca jurnalistul nu a facut dovada celor 45 de milioane de euro oferite pentru preluarea pachetului majoritar al societatii vâlcene.
Autoritatile noastre au spus ca TISE are în continuare interes pentru preluarea Oltchim, chiar daca nu a depus o oferta în licitatia esuata a privatizarii combinatului în aceasta toamna. Remus Vulpescu, fostul sef al OPSPI, a declarat, la acea data, ca TISE a anuntat autoritatile române ca nu are timp sa pregateasca o oferta ferma si ca a solicitat o prelungire a termenului de depunere. Acest lucru nu a fost posibil din cauza angajamentului cu FMI, care stipula clar privatizarea Oltchim în luna septembrie.
Privatizarea Oltchim, cu Dan Diaconescu câstigator, a esuat cu cântec, toate partile implicate fiind însa „bântuite” de fantoma rusilor de la TISE.
Pe 26 septembrie, ziarul BURSA a publicat articolul „Dan Diaconescu, într-o operatiune de tip SRI, fara SRI”, în care a ararat ce „fantoma” ruseasca îl „bântuia” mai exact pe jurnalistul plecat din tara ca sa faca rost de banii pentru Oltchim.
Domnul Diaconescu anuntase, atunci, în direct si în reluare, ca are în spate un grup international puternic, la care viseaza si premierul Ponta, facând aluzie la TISE. De fapt, sursele BURSA sustin ca, la vremea res-pectiva, realizatorul de televiziune s-ar fi întâlnit în Spania cu câtiva reprezentanti ai unor firme rusesti, interesate sa furnizeze banii necesari achitarii actiunilor detinute de statul român (prin OPSPI) la Oltchim SA Râmnicu Vâlcea.
Întrevederea ar fi fost intermediata de Eugen Anca (celebru prin gluma recuperarii tezaurului românesc de la Moscova si implicarea în afacerea datoriei Germaniei fata de Româ-nia, despre care multa lume afirma ca ar fi un farseur, în timp ce câtiva afirma ca ar fi, de fapt, un naiv utilizat de serviciile ruse pentru a testa disponibilitatea de negociere a Bucurestiului) si mai putin cunoscutul Alexandru Dolghin, care afirma ca reprezinta interesele TISE, o subsidiara a Gazprom.
Sursele noastre sustin ca Daonescu ar fi avut promisiunea ca va primi banii de care are nevoie pentru Oltchim. Desi este adevarat ca rusii si-au exprimat intentia sa preia Oltchim, eventual „la pachet” cu Arpechim si unele CET-uri, Dan Diaconescu pare sa fi devenit o victima a „ruletei rusesti”, pentru ca nu pot exista dubii ca Moscova ar fi mai interesata sa compromita privatizarea Oltchim, ale carei actiuni au scazut dupa acest scandal al privatizarii esuate, urmând sa fie preluata la un pret mult mai scazut.
La o luna distanta de esecul privatizarii, soarta Oltchim este în continuare incerta, în lipsa unei finantari serioase. Autoritatile au anuntat, public, ca vor sa reia privatizarea anul viitor si fac eforturi sa atraga nume celebre în Vâlcea, ceea ce n-ar fi de neînteles pentru ca societatea are nevoie rapid de vreun miliard de euro.
În plus, „fantoma” TISE îl chinuie rau pe Victor Ponta, care si-a exprimat public, de mai multe ori, ca-si doreste foarte tare ca rusii sa preia combinatul din Vâlcea.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!